Escrocheriile afaceristului Cornel Pârvu: Complexul Piața Delfinului, cumpărat de la infractorul Onțanu cu 120.000 de euro

0
2394
Doina si Bogdan Ion Tudoran alaturi de Cornel Parvu

Redevență de 500 de euro pentru tot terenul aferent

Prin intermediul unor contracte și înțelegeri vădit penale, fostul picol de la Restaurantul Moldova, Cornel Pârvu, a reușit să pună mâna pe Complexul Piața Delfinului într-un mod scandalos, profund corupt. La nici 4 luni de când înființase firma MCC Holding SRL, el primea de la controversatul primar al Capitalei, Crin Halaicu, dreptul de a administra și exploata Complexul Piața Delfinului din Pantelimon. Mai apoi, grație primarului corupt al sectorului 2, Neculai Onțanu, Cornel Pârvu cumpăra tot complexul cu suma de 112.000 euro!!! Plus dreptul de a utiliza terenul pieței pentru 49 de ani contra unei redevențe de …500 euro lunar. Șpaga pentru Onțanu ar fi fost de 30.000 de euro.

Același afacerist Cornel Pârvu mai deține și Complexul Târgul Aleea Castanilor din Berceni, privatizat tot într-un stil mafiot, cu ajutorul prietenului său, judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran.

Cu studii medii la cei 36 de ani ce îi avea atunci, Cornel Pârvu a înființat în noiembrie 1994, împreună cu cetățeanul Aurelian Emil Fărcășanu, societatea MCC Holding Invest SRL. Conform statutului, firma își propunea să realizeze producție de echipamente electronice. Evident, asta se întâmpla doar pe hârtie, căci în realitate ținta lui Pârvu era alta: acapararea Complexului Piața Delfinului deținut de Primăria Capitalei.

Contractul penal prin care firma abia infiintată de Cornel Pârvu primea Piața Delfinului

La nici patru luni de la înființare, pe 7 martie 1995, fostul picol de la Restaurantul Moldova, Cornel Pârvu, încheia deja cu Primăria Municipiului București, condusă atunci de controversatul Crin Halaicu, contractul de asociere P/2/1995 privind reconstrucția, modernizarea și exploatarea Complexului agroalimentar din București, Bdul Chișinău, nr. 1 – ansamblu cunoscut bucureștenilor drept Complexul Piața Delfinului. În schimbul efectuării unor așa-zise lucrări de modernizare, firma lui Cornel Pârvu a primit atunci dreptul de a administra și exploata complexul pentru o perioadă de 25 de ani. Evident, contractul a fost unul profund corupt chiar și pentru acele vremuri gri ale anilor 1990. Fără nici o activitatea anterioară, cu o vechime de nici patru luni de zile, societatea MCC Holding Invest SRL devenea peste noapte stăpână peste un spațiu constând în clădirea propriu zisă și terenul destinat tarabelor din piață reprezentând un total în suprafață de 6.380 mp pentru care se obliga să achite lunar suma de 6.000 de dolari. Adică mai puțin de un dolar pe metru pătrat.

A luat fără licitație complexul la prețul unui apartament

Fără a investi mare lucru, Cornel Pârvu a acumulat sume imense de bani din exploatarea Complexului Piața Delfinului. Fapt ce i-a permis apoi să-l cumpere, să-l mituiască pe Neculai Onțanu, primarul penal al sectorului 2, pentru a-l determina să îi vândă întregul complexul la un preț derizoriu. Astfel, în 2004, după 9 ani în care exploatase Piața Delfinului luând milioane de euro de la comercianții cărora le închiria tarabe pentru care el plătea în schimb doar 6.000 de dolari/lună Primăriei București, Cornel Pârvu a obținut de la coruptul primar Neculai Onțanu dreptul de a cumpăra tot complexul, dar și concesiunea pentru 49 de ani a terenului aferent Pieței Delfinului.

Cumpărarea pe șpagă a Complexului Piața Delfinului a fost și în atenția procurorilor. Aceștia ar fi ajuns la concluzia că faptele penale sunt, dar au fost prescrise. Dar aspectul civil?

În data de 10.02.2004, prin contractul nr. 41, Onțanu i-a vândut lui Pârvu tot complexul cu o suprafață construită de 2.305,20 mp pentru infima sumă de 112.800 euro. Și tot în aceeași zi, prin contractul de concesiune nr. 1, i-a oferit tot lui Cornel Pârvu, pentru 49 de ani, dreptul de a exploata terenul în suprafață de 6.458,56 mp aferent Complexului Piața Delfinului. Pentru concesiunea terenului în discuție, Onțanu s-a înțeles cu Pârvu Cornel la suma mizeră de 500 de euro/lunar. Totul s-a făcut într-o manieră mafiotă, coruptă: „Fără a fi necesară organizarea unei licitații și existența unui caiet de sarcini”.

Hoția, ascunsă la purtător

Ajuns proprietar deplin al Complexului Piața Delfinului, în contextul în care autoritățile începeau să se trezească și să investigheze cazurile de corupție vădită Cornel Pârvu a pus în practică o schemă menită să îl ascundă ca fiind beneficiarul real al tuturor acestor practici ilegale. La fel ca în cazul societății Bijuteria SA, el și-a cedat în iunie 2005 toate acțiunile deținute la SC MCC Holding Invest SRL către medicul stomatolog Iurii Gherbali, cetățean german. Atât de dornic a fost Pârvu să mascheze rapid participația sa în afacerea penală Piața Delfinului, încât odată cu cesiunea, i-a cedat lui Gherbali și dreptul de încasa dividendele ce i se cuveneau pentru anul 2004. Tranzacția a fost făcută prin intermediul unor acte, contracte și procuri semnate în SUA.

Deși ar fi trebuit să se simtă deosebit de norocos pentru afacerea făcută, noul acționar Iurii Gherbali nu a stat prea mult în SC MCC Holding Invest SRL. În octombrie 2005, acesta a scăpat de părțile sociale cedându-le lui Florea Pârvu, fratele mai mare al lui Cornel Pârvu. Deși afacerea era una promițătoare, fratele a preferat să se retragă însă și el din business, mai ales că erau semne ale unei anchete penale privind privatizarea Complexului Piața Delfinului. Astfel că, în aceste condiții, deținătorul real al întregii afaceri, Cornel Pârvu, a apelat la schema ascunderii acționariatului prin metoda acțiunilor la purtător. După ce MCC Holding Invest s-a transformat din SRL în SA, acțiunile nominative au fost transformate în acțiuni la purtător. Firma Euro Market Services SA (fosta Bijuteria SA), deținută de Cornel Pârvu tot prin acțiuni la purtător, a devenit proprietara (tot la purtător) a acțiunilor MCC Holding Invest SA. Iar ca să ascundă și mai mult proprietarul real, în față a fost apoi livrat un avocat fiduciar, Traian Popescu.

Până să ajungă să obțină de la Crin Halaicu dreptul a administra și exploata Piata Delfinului, Cornel Pârvu s-a ocupat cu activitatea de amanet. Acesta a fost momentul la care el și judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran au închegat o prietenie generatoare de corupție și trafic de influență. Cum la acea vreme legislația română nu permitea derularea amanetului, Cornel Pârvu l-a rugat pe Ion-Tudoran, ce atunci era judecător la Registrul Comerțului, să îi avizeze afacerea. Magistratul, fără bază legală și chiar împotriva normelor BNR, a invocat un decret al regelui Carol al II-lea emis în 1936 și i-a autorizat lui Cornel Pârvu amanetul din strada Ion Câmpineanu numărul 10. Mai apoi, același judecător Ion-Tudoran a lucrat pentru Cornel Pârvu autorizându-i înscrierea contractelor ilicite în fondul de comerț.

După ce a obținut de la Crin Halaicu contractul de administrare și exploatare pentru 25 de ani a Pieței Delfinului, Cornel Pârvu a cooptat mai mulți finanțatori care să îi susțină societatea MCC Holding Invest SRL. Unul dintre cei ademeniți să investească a fost medicul româno-american Liviu Ciprian Opriș. Acesta, de bună credință, după ce l-a ajutat pe Cornel Pârvu, a fost eliminat din afacere. Opriș a fost nevoit să își cedeze ieftin părțile sale sociale, fiind amenințat de Cornel Pârvu cu influența și puterea prietenului său, judecătorul Ion-Tudoran. De altfel, Liviu Ciprian Opriș a susținut deschis faptul că prietenia dintre judecător și Cornel Pârvu a fost atât de strânsă, încât magistratului i se organizase un birou în incinta Complexului Piața Delfinului. Aici, Ion-Tudoran oferea bani cu camătă acelor comercianți ce aveau nevoie de împrumuturi rapide. Tot medicul Opriș susține că afaceristul Cornel Pârvu l-a mituit constant pe Corneliu Bogdan Ion-Tudoran, primind în schimb protecția acestuia. Celebrele limuzine americane și mașinile sport pe care judecătorul Ion-Tudoran le-a condus de-a lungul timpului ar fi provenit de la Cornel Pârvu.

De exemplu, Fordul Mustang coupe înmatriculat de Ion-Tudoran pe numele soacrei sale, i-a fost livrat judecătorului de un intermediar al lui Cornel Pârvu, Pavlovici, direct din SUA. Tot pe această filieră ar mai fi primit mită magistratul încă patru mașini americane. Pentru a nu atrage atenția, judecătorul Ion-Tudoran a depozitat mult timp aceste autoturisme în garajele intermediate de Cornel Pârvu în Târgul Autovit.

Nu în ultimul rând, pe relația Cornel Pârvu – judecătorul Ion-Tudoran s-au tranzitat și acțiuni la purtător. După ce i-a oferit prin decizie judecătorească penală contractul Bijuteria – Târgul Aleea Castanilor, magistratul ar fi primit de la Cornel Pârvu acțiuni la purtător inclusiv în firma MCC Holding Invest. Când legislația europeană a impus transparentizarea acționariatelor din astfel de firme, Pârvu a preferat să anuleze participația lui Tudoran în afacerile sale. Astfel, la data de 8 februarie 2021, el a anulat 5.678 actiuni la purtator, motivând că deținătorul nu s-ar fi prezentat pentru a le schimba în acțiuni nominative. Ceea ce era evident că Tudoran nu putea face, căci ar fi recunoscut mita primită de la Cornel Pârvu. Și nu era prima….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here