EPIC! Lupta lui Claudiu Cercel împotriva corupţiei conform “Principiilor şi regulilor BRD”

0
3573

Da că nu ar fi tristă, ar fi de-a dreptul hilară, situaţia BRD şi a omnipotentului sau vicepreşedinte Claudiu Cercel.” Principiile şi regulile aplicabile în lupta împotriva corupţiei “, document emis de BRD Societe Generale, pare o glumă văzând la ce mişmaşuri s-au pretat cei care ar fi trebuit să vegheze atent la aplicarea acestora.

Cum ar fi putut să facă acest lucru, Claudiu Cercel, când însuşi domnia sa încălca, respectivele prevederi, cu voluptate, într-o continuă batjocură? Cum veghea la aplicare, stimabila doamnă Bajescu, din biroul în care făcea şi desfăcea matrapazlâcurile de milioane? Două sinistre personaje care au reuşit, prin inginerii financiar-bancare, prin fals şi uz de fals, să aducă la rang de clienţi VIP, ţiganii din Sinteşti… Eu sunt convins că dacă am privi cu atenţie, am observa că Le Tour Eiffel s-a lăsat puţin, sub greutatea atâtor grozăvii şi nici obeliscul egiptean din Place de la Concorde nu se simte foarte bine… Cu toate acestea, Parisul şi Bucureştiul, tac aproape complice şi tratează chestiunea cu indulgenţă, deşi pierderile înregistrate sunt uriaşe.

Dar să revenim la respectivul document de “luptă împotriva corupţiei”, transformat într-un fel de “Luptă, luptă, mai Cerecele!” (varianta originală era cu Dorinel, unul dintre marii noştrii fotbalişti, cu tot respectul pentru acesta).

Aţi văzut în precedentele articole cum luptă Cercel… Hai să vedem ce spun documentele cu referire la “ABORDAREA CORECTĂ DE LUAT ÎN CONSIDERARE”… ” Trebuie să fiţi deosebit de atenţi şi să vă asiguraţi că a fost efectuată procedura de due diligence bazată pe riscuri atunci când selectaţi intermediarii terţi, care trebuie să fie în STRICTĂ CONFORMITATE CU TOATE INSTRUCŢIUNILE, POLITICILE ŞI PROCEDURILE BĂNCII. Trebuie în special, SĂ VERIFICAŢI REPUTAŢIA ŞI COMPETENŢELE PROFESIONALE ALE INTERMEDIARILOR/TERŢI şi să vă asiguraţi că acestea sunt documentate şi arhivate. Trebuie să vă consultaţi superiorul ierarhic şi funcţia Conformitate în cazul în care apar probleme în timpul procesului…

DACĂ AVEŢI ÎNDOIELI SAU SUSPICIUNI CU PRIVIRE LA LEGALITATEA UNEI TRANZACŢII CERUTE SAU EFECTUATE DE UN CLIENT AL BRD SAU ÎN CAZUL UNOR INFORMAŢII NEGATIVE APĂRUTE PRIN INTERMEDIUL PRESEI SAU MASS-MEDIA DESPRE REPUTAŢIA UNUI CLIENT TREBUIE SĂ INFORMAŢI SUPERIORUL DVS. IERARHIC ŞI FUNCŢIA CONFORMITATE, în acord cu prevederile cadrului intern de reglementarea al băncii în domeniul cunoaşterii clientelei în scopul prevenirii spălării banilor şi combaterea finanţării terorismului.”

Asta este! Suntem luminaţi! Claudiu Cercel se întâlnea cu ţiganii din Sinteşti la Aqua în Herăstrău pentru a cunoaşte clientela şi a le verifica reputaţia. De ce oare nu i-o fi pus să-şi scrie, măcar, numele pe un colţ de şerveţel, nu ştim!!!

Ne întrebam, firesc… Ce se întâmplă ÎN CAZUL UNOR INFORMAŢII NEGATIVE, APĂRUTE PRIN INTERMEDIUL PRESEI SAU MASS-MEDIA, DESPRE REPUTAŢIA VICEPREŞEDINTELUI BRD?

L a capitolul “TREBUIE REFUZAT”, din acelaşi document intern, se spune: “Unul dintre clienţii dvs., o societate de construcţii, vă solicită asistenţă pentru a înfiinţa o societate de tip trust off-shore (în ţări precum: Panama, Insulele Cayman, Elveţia, Cipru, etc.) având ca beneficiari reali soţia sau copilul unui ministru. Trebuie să refuzaţi orice implicare în această tranzacţie şi să informaţi superiorul ierarhic şi funcţia Conformitate, cât mai repede posibil. Această operaţiune ridică semne de suspiciune, deoarece nu pare să existe un scop legitim pentru înfiinţarea unui trust în interesul funcţionarilor public într-o ţară cu un nivel ridicat al secretului bancar.” Dumnezeule, cine le-o fi făcut aceste texte,  atât de adânci si fara semne de puctuatie? Au amestecat firme de construcţii cu soţii şi copii de miniştri… Oare cu Elveţia ce or fi avut? Din punctul nostru de vedere,  pare a fi un text plin de discriminări. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, ce părere are?

Revenind la “Principii şi Reguli”… V-aţi gândit să introduceţi un paragraf care să facă referire la riscul reputational pe care îl reprezintă practicile directorilor de sucursală sau ale vicepreşedinţilor bancii? Cum se protejează BRD Societe Generale împotriva derapajelor acestora? Nu ar TREBUI SĂ FIE REFUZAŢI, la rândul lor, cei asemeni celor doi, Dana Bajescu şi Claudiu Cercel? Credeţi că tăcerea reprezintă o soluţie?

Nu, cu siguranţă nu şi mai credem că domnul Claudiu Cercel ar trebui să se retragă, elegant, măcar până la lămurirea dosarelor penale în care este implicat, din respect pentru reputaţia instituţiei bancare pe care o reprezintă.

Cred că este timpul ca şi partea franceză să se implice mai mult şi să facă ceva în acest caz, până nu va fi prea târziu, până nu va începe să se fisureze şi Marea Piramidă din faţa Muzeului Louvre. Ar fi păcat!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here