Elvețienii și gunoiul lor

0
1498

Gunoiul este cel mai bine ascuns de covoare scumpe…

Cu cât batistuța de la tux este mai apretată, cu atât gunoiul este mai mare…

Gunoiul este întotdeauna o variabilă direct proporțională cu nivelul de wealth al individului.

Majoritatea celor care nu au gunoi în spate nu sunt foarte bogați din punct de vedere monetar, au un nivel decent de câștiguri care pot fi demonstrate, dar – poate cel mai important – sunt BOGAȚI la nivel principial, din punct de vedere al corectitudinii și acțiunilor întreprinse în acest sens, dar și din multe alte aspecte nemonetare.

Care pentru unii sunt importante, pentru alții NU contează, dar care fac diferența in THE END vizavi de modul frumos în care ți-ai petrecut clipele din viață.

România este leagănul hoției, al jocurilor de culise, al înscenărilor, al grupurilor infracționale, al mafiei, al imperiilor financiare construite cu și pe spatele „fraierilor” -căci, așa cum v-am spus de atâtea ori:

 CUNOAȘTEREA este cea mai mare formă de PUTERE.

Iar lista poate continua, cred, la nesfârșit, deoarece concurăm serios la seria de EPOPEE, dar, ATENȚIE, NU este SINGURA.

 Da, ați citit bine.

Cu toate că ne pricepem foarte bine să ii ADMIRĂM pe CEILALȚI și apoi să ne plângem de propria noastră soartă, ca într-o piesă de teatru tragicomică fără de sfărșit, iată că și cei pe care îi admirăm sunt CA ȘI NOI, sau culmea, la un NIVEL INFERIOR nouă.

Doar că, spre deosebire de noi, ei au „COVOARE” frumoase sub care ascund totul…

ELVEȚIA

Toată lumea admiră Elveția.  Ca în Elveția – la nimeni.

Ca și nivel de percepție – Elveția întrece la nivel de apreciere Germania – considerată locomotiva de „creștere” a Europei, Franța, Marea Britanie și se situează, la loc de cinste, alături de țările dezvoltate din Nordul Europei, precum Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia.

Unde, în viziunea românilor (și sunt sigură că plaja nu se oprește aici) curge lapte și miere:

Sistem de sănătate extrem de riguros și bine pus la punct, infrastructură smooth ca în palmă, salarii foarte mari, birocrație puțină, impozitare avantajoasă, programe de sprijin pentru oricine și orice, timp liber, dezvoltare, cultură organizațională extraordinară, un fel de Rai pe Pământ…

 Dar cum Raiul este doar în Cer…

 Aplicând deja principiul de professional skepticism, nici prea mult bine, nu este…bine.

Până la urmă puțin „cașcaval” dăruit maselor nu relevă neapărat cele mai bune intenții, ci poate se vrea doar să se atragă atenția asupra unui alt aspect și să se minimalizeze/mușamalizeze adevăratele fapte din centrul acțiunii știute de puțini.

 Focusul adevărat este pierdut, iar somnul „rațiunii” poate naște monștrii liniștit…

Un SISTEM care este conturat de ani buni ca fiind unul dintre cele mai oneste, „curate”, cinstite, corecte, din Europa.

Pentru că, nu-i așa, acolo toată lumea are bani și o duce bine, așa că obiectul „furtului/necazului” românesc, dar și de la alte mese, acolo „nu există”.

 Elveția este locul unde s-a născut Crucea Roșie și este sediul mai multor organizații internaționale, inclusiv al doilea birou al ONU din lume ca mărime.

 La nivel european, este membru fondator al Asociației Europene a Liberului Schimb și face parte din Spațiul Schengen – deși nu este membră a Uniunii Europene, și nici a Spațiului Economic European.

 Elveția este una dintre cele mai bogate țări din lume după PIB pe cap de locuitor, (LOCUL III cu 93,520 $/locuitor la data de 06.12.2021) și are cea mai mare bogăție pe cap de persoană adultă (în termeni de bunuri financiare și nefinanciare) dintre toate țările lumii.

 Orașele Basel, Zürich, Zug, Lausanne, Bern, Geneva au fost clasate pe locurile doi-șapte în clasamentul calității vieții.

Migrând spre zona serviciilor financiare. elvetienii se mândresc cu o banca renumita worldwide – Credit Suisse.

 Despre CREDIT SUISSE

Credit Suisse – numele francez al renumitei bănci de investiții elvețiene, cu divizii specializate în managementul activelor, private banking și brokeraj, prezentă la nivel internațional, a fost înființată în anul 1856 de către Alfred Escher, având numele Germanie  Schweizerische Kreditanstalt.

În anul 2008, compania avea 47.800 de angajați, iar in prezent, aceasta numără peste 50,000 angajați conform datelor din 2021.

În 2008 aceasta avea o cifră de afaceri de 11,8 miliarde CHF, iar în prezent a atins 22,7 miliarde CHF conform datelor din 2021.

Că tot vorbeam de gunoi, dacă vă întrebați cu ce se ocupă Credit Suisse ca să obțină astfel de rezultate performante, aveți răspunsul mai jos:

  1. In 2008 – Credit Suisse iese la iveala cu o AMENDA usturătoare

În decembrie 2008, Credit Suisse a primit o amendă de 536 de milioane de dolari de la justiția americană pentru că ar fi violat sancțiunile impuse de SUA Iranului. 

Justiția americană a acuzat Credit Suisse că  ar fi ascuns in mod repetat identitatea clienților sai iranieni și că a transferat milioane de dolari în numele acestora.

Banca elvețiană mai este acuzată că ar fi acordat ajutor altor state pe care guvernul SUA nu le agreează, ca Libia, Sudan sau Birmania.

  1. In 2021 – Credit Suisse supără din nou America și primește o amendă de 475 milioane dolari 

În octombrie 2021, conform anunțului autorității piețelor americane, Credit Suisse va plăti aproape 475 milioane dolari autorităților americane și britanice, pentru a soluționa procesele legate de două obligațiuni și un împrumut lansat de instituție întreprinderilor de stat din Mozambic.

Aceste tranzacții au strâns în total peste 1 miliard de dolari și erau utilizate pentru a plăti mită, fiind în același timp prezentate investitorilor ca o modalitate de finanțare a dezvoltării pescuitului de ton din Mozambic. 

  1. In 2022, Credit Suisse şi un fost angajat au fost găsiţi vinovaţi de Curtea Penală Federală din Elveţia pentru că nu au împiedicat spălarea banilor, în primul proces penal deschis împotriva uneia dintre cele mai mari bănci din ţară, precum este considerată

Procesul care a inclus mărturii despre crime şi bani înghesuiţi în valize este văzut ca un caz de test pentru procurorii care adoptă o linie mai dură împotriva băncilor ţării.

Judecătorii au analizat dacă Credit Suisse şi fostul angajat au luat măsuri suficiente pentru a împiedica o presupusă bandă de traficanţi de cocaină din Bulgaria să spele profituri prin intermediul băncii, din 2004 până în 2008.

Atât Credit Suisse, cât şi fostul angajat au negat faptele greşite.

Instanţa a declarat că a constatat deficienţe în cadrul Credit Suisse atât în ​​ceea ce priveşte gestionarea relaţiilor clienţilor cu organizaţia criminală, cât şi în ceea ce priveşte monitorizarea implementării regulilor de combatere a spălării banilor.

Aceste deficienţe au permis retragerea activelor organizaţiei criminale, care a stat la baza condamnării fostului angajat al băncii pentru spălare de bani calificată“, a spus instanţa.

Credit Suisse riscă o amendă de 2 milioane de franci elveţieni (2,1 milioane de dolari).

Instanţa i-a dat fostului angajat, care nu poate fi numit în conformitate cu legile elveţiene privind confidenţialitatea, o pedeapsă de 20 de luni de închisoare cu suspendare şi o amendă pentru spălare de bani.

Credit Suisse a declarat că va face recurs împotriva condamnării, despre care a spus că a apărut în urma unei anchete care datează de mai bine de 14 ani.

Credit Suisse testează continuu cadrul său de combatere a spălării banilor şi l-a consolidat de-a lungul timpului, în conformitate cu standardele de reglementare în evoluţie. Generarea unei creşteri conforme a afacerii în conformitate cu cerinţele legale şi de reglementare este esenţială pentru Credit Suisse“, a spus banca.

Experţii în corupţie şi spălarea banilor au spus că faptul că Elveţia a luat măsuri legale împotriva unui jucător bancar global precum Credit Suisse ar putea transmite un mesaj puternic într-o ţară renumită pentru industria sa bancară.

Acesta are potenţialul de a fi un moment decisiv pentru Elveţia. Ceea ce este semnificativ în acest caz este că Elveţia ia măsuri legale împotriva unei companii şi nu a oricărei companii – Credit Suisse este una dintre bijuteriile coroanei elveţiene“, a declarat Mark Pieth, expert în spălarea banilor la Universitatea din Basel, în ajunul procesului.

Băncile private elveţiene au adoptat controale mai stricte împotriva spălării banilor după o campanie la nivel internaţional a autorităţilor de reglementare pentru a preveni spălarea banilor.

Cu toate acestea, Elveţia are încă lacune masive în prevenirea spălării banilor, a declarat Marc Herkenrath, director adjunct al Transparency International în Elveţia.

Conform legilor elveţiene, o companie poate fi făcută răspunzătoare pentru organizarea necorespunzătoare sau pentru nerespectarea tuturor măsurilor rezonabile pentru a preveni producerea unei infracţiuni, expunând-o la răspundere penală. În cazul Credit Suisse, procurorii au susţinut că fostul manager pentru relaţii a ajutat la ascunderea originilor criminale a banilor pentru clienţi prin tranzacţii de peste 146 de milioane de franci elveţieni, inclusiv 43 de milioane de franci în numerar, o parte dintre aceştia îndesaţi în valize.

Managerul pentru relaţii, care a părăsit Credit Suisse în 2010, nu a fost în sala de judecată. În timpul audierilor, fostul manager de relaţii a declarat că Credit Suisse a aflat despre crime şi contrabandă de cocaină despre care se presupune că au fost legate de o bandă bulgară, dar a continuat să gestioneze banii care se află acum în centrul procesului.

Fostul bancher a spus în timpul audierilor că şi-a informat managerii despre evenimente, inclusiv două crime, asociate cu clienţii, dar că aceştia au decis totuşi să continue afacerea.

Credit Suisse a contestat originea ilegală a banilor, spunând că fostul luptător bulgar Banev şi cercul său de apropiaţi au operat afaceri legitime în construcţii, leasing şi hoteluri.

Pe principiul “o mână se spală pe alta”, nu contează că ești elvețian sau român, banul tot dulce ca mierea este … oriunde.

Iar gunoiul a existat, există și va exista tot timpul, pretutindeni…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here