Electrica SA nu va scădea prețul energiei electrice pentru consumatori. Se așteaptă până la o decizie a instanței

0
1484

Societatea a fost amendată deoarece, în calitate de organizatoare de licitaţii publice, a facilitat formarea unui cartel al distribuitorilor de energie.

Mai multe companii din energie s-au înţeles între ele, au format un cartel și, cu ajutorul contoarelor, au umflat facturile la electricitate. Consiliul Concurenței a descoperit formarea cartelului în urma unei anchete. A amendat societățile din cartel cu echivalentul a 17,5 milioane de euro.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prin vicepreședintele Zoltan Nagy-Bege, a arătat că ar fi necesar ca reducerea prețului la energie electrică să scadă înaintea soluționării cazului în instanță. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat că este important să se recupereze prejudiciul produs consumatorilor.

„Ceea ce vrem, în premieră, este ca împreună cu ANRE să recuperăm prejudiciul creat clienţilor. Vorbim de ani mulţi în care preţurile au fost exagerate, practic de la privatizarea distribuţiilor de energie”, a spus Chirițoiu.Compania energetică a anunțat că a atacat în instanță amenda primită de Consiliul Concurenței și a acuzat ANRE că nu respectă legea.

„Referitor la declaraţiile făcute cu ocazia unei conferinţe organizate de Consiliul Concurenţei, privind eventuale corecţii ale tarifelor de distribuţie a energiei electrice care ar putea fi efectuate de către ANRE, Electrica precizează că modalitatea de recuperare a prejudiciilor în cazul unor înţelegeri anticoncurenţiale dovedite, conform legii, este reglementată prin legislaţia în vigoare, urmând a fi eventual stabilită de instanţele de judecată competente.

Electrica a aplicat şi continuă să aplice o politică de toleranţă zero faţă de orice încălcări ale legilor în vigoare, inclusiv ale legislaţiei concurenţei”, se arată într-un comunicat al Electrica.

Consiliul Concurenței a constatat că s-a încălcat legislaţia în domeniul concurenţei de către unele societăţi furnizoare de contoare şi echipamente de măsurare a energiei electrice în perioada 2008 – 2015.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here