Editorul New York Times, Dean Baquet, declară că presedintele Trump, prin declarațiile facute, a pus în pericol viața reporterilor săi

0
1581
Dean Baquet, editor executiv al New York Times

Editorul executiv al publicaţiei New York Times, Dean Baquet, l-a acuzat pe Donald Trump că a pus în pericol viața reporterilor săi, pe care i-a supus unor grave atacuri la persoană prin declararea acestora ca fiind „dușmani ai poporului”.

Dean Baquet, cel care a condus departamentul de ştiri al New York Times în cea mai tumultuoasă perioadă ale istoriei sale, a declarat că atacurile verbale ale preşedintelui la adresa jurnaliștilor au fost „îngrozitoare” riscând să aibă consecințe extrem de grave, cu referire directă la cazul reporterului politic, Maggie Haberman.

“Consider că atacurile sale (ale preşedintelui Trump) la adresa reporterilor sunt îngrozitoare și total neprezidențiale. Cred că este un atac flagrant la adresa presei atunci când rosteşte numele reporterilor, spunând că aceştia nu sunt americani, sau că sunt dușmani ai poporului.”

Declaraţiile lui Dean Baquet cuprinse într-un interviu acordat publicaţiei britanice, The Guardian reflectă istoria îndelungată a atacurilor preşedintelui Trump la adresa jurnaliștilor, în general și a New York Times, în special şi reprezintă ecoul creat de comentariile editorului AG Sulzberger, care s-a confruntat cu Trump pe tema tratamentului la care acesta supune mass-media. Anul trecut, editorul A.G. Sulzberger a declarat că i-a spus preşedintelui Trump, în cadrul unei întâlniri cu presa, că „acest limbajul inflamatorpe care il folosește contribuie la creșterea numărului amenințărilor la adresa jurnaliștilor și va duce, în final, la violență”.

Relația dificilă pe care New York Times o are cu președintele Trump a marcat activitatea redacției în mandatul lui Dean Baquet. În acelaşi timp au existat critici masive şi din partea stângii politice, pentru că New York Times a refuzat să-l numească pe Trump rasist sau sexist. În acest sens Baquet s-a apărat invocând faptul că „nu suntem noi în măsură să apreciem dacă respectivele comentarii ale preşedintelui au  rădăcini rasiste.”

În pofida apelurilor primite din partea multor cititori și a echipei sale de a adopta un ton mai critic la adresa lui Trump, Baquet a spus că „datoria noastră este să manifestăm o imensă curiozitate jurnalistică, mai degrabă, decât să acționam ca opoziție față de președinte.”

Întrebat dacă Trump este rasist, Baquet a declarat: „Nu știu. Cred că Donald Trump spune lucruri care au la bază şi criterii rasiale. Cred că abordarea sa este un pic diferită. Nu-mi este suficient de limpede dacă face asta pentru că ar fi rasist.”

Baquet, primul editor de culoare al ziarului, a declarat că este reticent în a permite reporterilor New York Times să atribuie judecăți de valoare președintelui, în ciuda șirului lung de derapaje ale acestuia. „Vă spun doar că cea mai puternică scriere pe care am văzut-o vreodată despre rasism, al cărei autor de culoarea a crescut în sud, nu conţine acest cuvânt. Acesta a citat oamenii spunând ce au avut de spus şi pentru a descrie lumea în care trăiau. Cititorul a judecat şi si-a format, singur, propria părere. Cred că acesta este modul în care trebuie abordat Donald Trump ca și toți, ceilalți. Trebuie doar să-i lăsăm să vorbească.”

Multe publicaţii, inclusiv The Guardian, au calificat comentariile făcute în această vară de președintele american, ca fiind rasiste, în timp ce New York Times s-a rezumat să transfere judecarea declarațiilor catre membrii partidului republican. Pe de alta parte, Baquet a mai spus că „fără îndoială, Donald Trump are o problemă cu femeile”, dar a refuzat să-l numească sexist.

Aflat la Londra, in timpul unei scurte călătorii pe care o efectuează în Europa, Baquet a spus că a recunoscut şi in comportamentul premierului britanic, Boris Johnson „calități asemănătoare cu ale preşedintelui Donald Trump” exprimându-şi temerile pentru viitorul industriei media, unde principalele știri sunt distribuite, în mare parte, de câţiva mari jucători.

Dean Baquet, acum în vârstă de 63 de ani, a preluat New York Times în anul 2014, când ziarul se luptă din punct de vedere financiar și jurnalistic cu trecerea de la ediţia tipărită la cea în format electronic. În mandatul său și al directorului general, Mark Thompson, baza de abonați a publicației a crescut la aproape 5 milioane, pe fondul trecerii la formatul pentru smartphone și al ascensiunii lui Donald Trump. „Ne-a obligat, într-un fel, să acoperim totul și să scriem agresiv despre oamenii puternici.”

Dean Baquet a recunoscut că a greșit la alegerile din anul 2016, când nu a reușit să înțeleagă furia acumulată în SUA care a dus la victoria lui Donald Trump, dar a spus că luptă constant împotriva presiunii pe care o resimte, de „a avea o atitudine mai plină de forță” împotriva președintelui. „Așa cum văd eu, treaba noastră este să ne manifestăm curiozitatea şi dorința de a înțelege de ce oamenii au votat pentru Donald Trump. Cred că unii dintre cititorii noștri doresc să îl demită pe preşedinte dar noi nu trebuie să avem, neapărat, aceiaşi atitudine”.

Aceste schimbari au afectat major redacţiile de știri, care au înregistrat o mare afluenţa de reporteri tineri, proveniţi din cele mai diverse medii. Dean Baquet consideră că aceasta reprezintă cea mai mare schimbare înregistrată în redacţiile de ştiri de la războiul din Vietnam, din anii şaizeci. „Avem o nouă generație care a crescut într-o lume diferită, care nu numai că are cerințe de ştiri diferite, dar își dorește să aibă şi o relație diferită cu cititorii.”

El a transmis un avertisment către tinerii jurnalişti și către cititori în legătură cu pericolul de a se împinge reciproc către susţinerea candidaților democrați, de stânga, cum ar fi Elizabeth Warren sau Bernie Sanders, spunând că „media își va pierde statutul dacă se va poziţiona explicit alături de anumiţi politicieni.”

 „Probabil cititorii îşi doresc un New York Times mai politic decât sunt eu dispus să le ofer. Sper că viitorul ne va arăta că un New York Times care joacă cinstit are mult mai multă putere și mult mai multă longevitate”, spune Baquet insistând că investigaţia îndelungată, întreprinsă cu privire la impozitele președintelui a avut un impact mult mai mare raportat la numărul de vizualizări şi de comentarii primite. „Felul în care oamenii privesc această poveste nu ar fi fost acelaşi dacă aceasta ar fi fost scrisă de o redacţie care timp de doi ani a pledat constant împotriva lui Donald Trump.”

Dean Baquet, al cărui mandat va expira peste doi ani, a supervizat şi extinderea operaţiunilor europene ale publicaţiei, care se desfașoară conform planului, în pofida unor scăpări de natură culturală, aşa cum s-a întâmplat când aceasta a sugerat că bucătăria londoneză a constat, până de curând, doar în „terci și oaie fiartă”.

El a mai spus că există similitudini clare între Trump și Brexit și a remarcat eșecul mass-mediei de a înțelege limpede ce anume i-a determinat pe alegători să voteze, in ambele cazuri. „Dacă întrebi, la întamplare, fiecare persoană îţi va spune că acestea nu ar fi trebuit să se întâmple și totuși s-au întâmplat. Cred că în ambele cazuri vorbim despre aceiași eroare.”

Atât mijloacele vechi de comunicare, cât și cele noi luptă zilnic pentru a fi profitabile. Baquet spune că mulţi privesc cu romantism către ziarele tradiționale, tipărite, deşi multe dintre ele   „s-au dovedit a nu fi chiar atât de grozave”. Pentru multe dintre acestea, extinderea actuală, în mediul digital, a reprezentat un lucru foarte bun, însă, pe măsură ce punctele de vânzare ale ediţiilor tipărite se vor închide, se prefigurează dispariţia jurnalismului adevărat, de calitate.

“Ceva trebuie să se întâmple în intervalul dintre inevitabila dispariţie a mass-mediei tradiționale și ascensiunea noilor jucători pe piaţă, pentru că acum imaginea nu arată tocmai bine. Cu excepția BuzzFeed, puține redacții de știri online au avut un impact jurnalistic substanțial. „Mă gândesc la The Guardian, New York Times sau Washington Post, adevaratii dinozauri ai presei care ne-au obişnuit să ne spună marile povești.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here