SCUMP, DOAMNA, SCUMP….

0
3638

Agentia Internationala a Energiei a dat astazi un comunicat in care spune ca lumea “sta sa se inece in petrol”. Adica producem prea mult petrol. Acest comunicat ne gaseste cu un petrol la sub 30 USD/baril si cu o productie cu 2% mai mare decat consumul. Unii jucatori pe bursa de futures au pus call-uri la 10 USD/baril. Si daca toate acestea nu sunt suficiente, adaugam faptul ca ieri China a anuntat o crestere economica de sub 7% (cea mai scazuta in ultimul sfert de veac) iar Iranul, abia scapat de sanctiunile ONU, a hotarat cresterea productiei cu jumatate de million de barili pe zi. Pai… o sa ajungem cu petrolul mai ieftin decat apa (ceea ce, considerand secetele din ultimii ani, nu ar fi atat de lipsit de sens). Dar hai sa revenim la petrolul nostru cel de toate zilele!

Nu m-as fi pus pe scris pe acest subiect daca nu ma framantau niste lucruri. In primul rand, ma uit de la o vreme la pompa de benzina si ma scarpin la ceafa incercand sa dezleg misterul. Pretul de azi al petrolului este egal cu cel din 2002 (l-am ajustat cu inflatia ca sa nu ma bombane economitrucii carcotasi). Pretul mediu pentru benzina in Europa aceluiasi an 2002 era 0,97 USD, iar in Romania – 0,64 USD. Astazi pretul benzinei este de 1,22 USD in Europa si 1,33 USD in Romania. Ce intelegem noi din asta? Ca atunci cand vine vorba de scumpirea pe piata internationala a petrolului, companiile petroliere transmit catre utilizatorul final socurile in timp real si deseori cu procente mai mari fata de cresterea bursiera a materiei prime; insa atunci cand vorbim de scaderea pretului petrolului, soferul poate astepta mult si bine sa resimta aceasi scadere si aceasi reactie rapida din partea marilor petrolisti, pentru ca lacomia corporatista a industriei petrolului depaseste orice nivel a unui model Friedman-ist, oricat de liberal.

Dar nu invatam nimic din asta. Cand pretul petrolului depasea 100 USD/baril se crease un curent puternic de investitii in energii alternative. Apareau noi metode – mai multe si mai dese decat ciupercile dupa ploaie. Incepusem sa crestem rapita in locuri in care nu stiam ca se poate cultiva ceva, pana cand au sarit agricultorii ca rapita distruge terenul pentru alte culturi, trebuind sa intervina UE pentru a limita cultura de plante pentru bio-diesel. Zilele trecute citeam despre niste romani care spuneau ca motoarele Diesel dinainte de 2006 parca merg la fel de bine cu ulei de floare. Cat de tari suntem! Pe sistemul lui Till Eulenspiegel – putem merge cu masina si sa „mancam” si miros de cartofi prajiti. De la o vreme incoace insa s-a cam asternut linistea pe subiectul energiilor alternative (ma rog, in afara de pe la noi unde se mai aude, din cand in cand, ecoul energiei flacarii violet). Ceea ce inseamna ca, in stilul nostru obisnuit, nu am invatat nimic si tot nu stim sa ne facem iarna car si vara sanie.

Daca o iau si altfel, atunci cand pretul petrolului crestea si crestea, intraseram cu totii in panica si anuntam criza economica si incetinirea economiei mondiale (pentru ca de…energia e baza economiei). Acum insa, cand pretul petrolului e in scadere de prin 2014 si inca mai are unde scadea, Forumul Economic Mondial de la Davos ce urmeaza sa inceapa maine (n.r. 20 ianuarie 2016) are doar doua subiecte importante pe agenda sa: 1. Pretul petrolului si 2. Situatia din China. Si nu degeaba s-au adunat cei mai influenti oameni politici si lideri corporatisti la Davos ca sa vorbeasca despre ceea ce noi ar trebui sa sarbatorim la pompa (dar nu putem de lacomia unora… nu mai revin) pentru ca Iranul dupa cum spuneam va profita de eliberarea de sub “jugul” sanctiunilor si va produce, si deci vinde, cat il tin bracinarii, in timp ce Arabia Saudita, producatorul major de petrol, nu mai stie cum sa-si rezolve finantele publice ajungand sa reduca subventia de petrol la populatie si sa ridice nivelul impozitelor, ceea ce creeaza desigur  nemultumire in interiorul tarii. Iar daca adaugam asta la tensiunile deja existente intre Iran si Arabia Saudita si, in general, situatia extrem de tensionata din Orientul Mijlociu… nu mai continui ca intelegeti unde bat.

Nici Rusia lui Putin nu sta mai bine. Ministrul rus de finante a anuntat ieri ca trebuie sa refaca intregul buget de stat bazat pe noile previziuni ale pretului petrolului. Si asta in mijlocul unei cvasi-crize economice in Rusia datorata sanctiunilor aplicate de tarile vestice (ma rog, macar asa de forma), a unei inflatii cam scapata de sub control si a unui angajament destul de puternic al lui Putin fata de inzestrarea fortelor armate.

Mi-e neclar, asadar: atunci cand petrolul era scump, urlam cu totii ca e scump, ca nu e bine. Acum e ieftin, de 4 ori mai ieftin. Intr-o logica silogistica, acum ar trebui sa fie bine. Dar noi continuam sa urlam ca – de data asta – e IEFTIN, DOAMNA, PREA IEFTIN!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here