„Amnistia fiscală vine. Curând. Cei care ne urmăresc să nu creadă că pot să nu plătească la stat. Nu, e pentru trecut. Pentru companiile publice şi cele private. Această propunere va fi foarte bine primită de mediul de afaceri. În aprilie vreau să putem să o avem în Guvern. Luna viitoare. La o companie de stat asta este singura, unica şansă să poţi să o readuci în economic ca un actor activ”, a spus Teodorovici.
Amnistia fiscală apare ca un mod excepţional de stingere a obligaţiilor bugetare! Ea se aplică în împrejurări excepţionale la categorii de contribuabili cu datorii restante către bugetul statului în condiţiile absenţei perspectivelor în a fi recuperate şi a oportunităţii prin prisma politicii fiscale a statului faţă de aceştia.
Amnistia fiscală este reglementată de puterea legislativă prin lege. Așadar, se stabilește exact cine va beneficia de respectiva amnistie fiscală. Unul dintre exemple este acela al amnistiei acordate pensionarilor și mamelor care au primit bani în plus din cauza unei erori a funcționarilor publici.
Mai mulți membrii din partidul condus de Liviu Dragnea au purtat discuții despre amnistia fiscală, iar economiștii consideră că acest lucru face mai mult rău decât bine economiei, deoarece un contribuabili care își va plăti taxele și impozitele, va fi tentat să nu mai plătească taxele și impozitele.
Coaliția de guvernare vorbește despre această amnistie fiscală de mult timp. Mai mult, aceasta este trecută în programul de guvernare al PSD-ALDE. Ei consideră că amnistia fiscală este ca o gură de aer proaspăt pentru repornirea economiei. Astfel, companiile care sunt pline de datorii pot să reintre pe piață.
Trebuie știut faptul că amnistia fiscală la care se gândesc social-democrații nu va șterge datoriile, doar le va eșalona.