Economia Turciei, aflată pe o direcţie nesustenabilă, dă semne de supraîncălzire

0
2024

Președintele Recep Tayyip Erdogan, care săptămâna trecută a fost reales în Turcia, a adus, temporar, o oarecare stabilitate pe piețele financiare. Din păcate, visul frumos a durat doar o jumătate de zi.

În pofida unei creşteri modeste, lira rămâne la aproape o cincime dintr-un dolarul american, iar piața de obligațiuni resimte nervozitatea investitorilor.

Diferența dintre randamentul obligațiunilor guvernamentale turceşti față de Trezoreria Statelor Unite să mărit, semnalând riscul în creştere.

Titlurile de valoare, în dolari, cu o maturitate de 10 ani, până în octombrie 2028, în aprilie, luna emiterii, înregistrau o creştere de 3,37%. Ulterior au urcat până la 4,191%, cât înregistrau la sfârşitul săptămânii trecute, înaintea alegerilor de duminică, iar acum s-au oprit la 4.364%.

Analiştii îşi exprimă îngrijorarea că Erdogan va ajunge să destabilizeze economia care deja dă semne de supraîncălzire.

Inflația depășește 12%, mai mult decât dublul țintei stabilite de banca centrală, în timp ce deficitul de cont curent să mărit considerabil dând încă un semnal de dezechilibru economic.

Piețele emergente au înregistrat, de asemenea, scăderi notabile. Prețurile ridicate ale petrolului și eliminarea stimulentelor primite de la băncile centrale ale pieţelor dezvoltate, apasă foarte mult pe economiile ţărilor precum Turcia.

Toţi acești factori au lovit în acest an lira care a înregistrat o scădere cu 18% faţă de dolarul american. Stocurile Borşa Istanbul 100 sunt, de asemenea, sub marja de la sfârșitul anului 2017.

“Economia turcă se află pe o direcţie nesustenabilă, de prea mult timp, iar dezechilibrele au atins niveluri care necesită acțiuni rapide”, a declarat Dan Bucșa, economist șef al UniCredit.

Bucșa a adăugat că promisiunile făcute în luna mai de preşedintele Erdogan, prin care se angaja să preia controlul strict al băncii centrale, nu au fost în măsură să câştige încrederea investitorilor, în pofida faptului că factorii de decizie au încercat, în ultimele două luni, să atenueze temerile printr-o serie de creșteri accentuate.

“Nici banca centrală turcă nu a fost în măsură să demonstreze că este dispusă și capabilă să se opună dorinței de scădere a ratei dobânzii venită din partea noului și vechiului președinte Recep Tayyip Erdogan, prin urmare riscul pe liră, rămâne ridicat şi perfect justificat “, a concluzionat analistul Commerzbank Esther Reichelt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here