Economia Romaniei e in pod. Ce se ntampla daca va cadea de acolo?

0
2530
Economia Romaniei e in pod

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a apreciat, marţi, că economia se găseşte într-o situaţie atât de bună cum nu a mai întâlnit în cariera sa, dar se confruntă şi cu riscuri a căror amploare este fără precedent.

„În toată cariera mea de 26 de ani nu am văzut o situaţie economică macro mai bună pentru România ca acum. Dar tot niciodată nu am văzut riscuri atât de mari”, a afirmat Mugur Isărescu, la conferinţa Risc de țară.

Paradoxul pe care îl trăim

„Trăim un paradox: avem cea mai bună situaţie macro, dar şi cele mai mari riscuri (…) Când cazi de la etajul 1, nu e o problemă, dar când cazi de mai sus s-ar putea să fie o problemă”, a adăugat Isărescu. Riscul de ţară al României poate fi influenţat în mod negativ de măsuri care subminează disciplina contractuală, disciplina de plată sau disciplina financiară, însă legătura dintre rating şi costul de finanţare al statului nu este suficient de bine explicată publicului larg din România, susţine Mugur Isărescu.

Nu depinde de indicatorii macroeconomici

“Riscul de ţară nu depinde exclusiv de indicatorii macroeconomici. El înglobează multe imponderabile cum ar fi respectul de care se bucură societatea, principii fundamentale ale statului de drept şi ale economiei de piaţă. Prin urmare, este de aşteptat ca o astfel de evaluare să fie negativ influenţată de măsuri care subminează disciplina contractuală, disciplina de plată, disciplina financiară, disciplinele esenţiale după care funcţionează economia de piaţă şi care pun sub semnul întrebării echilibrele macroeconomice obţinut cu eforturi substanţiale”, a explicat marţi guvernatorul BNR în cadrul unei conferinţei de presă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here