Economia romănească a crescut peste așteptări

0
2665
buget-nou

Creșterea economică în trimestrul II a fost în jur de 6%, iar condițiile monetare sunt favorabile creditării.

„Creşterea economică a fost peste aşteptări în trimestrul II 2016 (până la 6%), ca urmare a expansiunii consumului şi investiţiilor. Condiţiile monetare şi-au păstrat caracterul stimulativ, susţinând evoluţia favorabilă a creditului”, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR).

Sectorul serviciilor crește

Exportul net şi-a sporit astfel contribuţia negativă la dinamica anuală a PIB, iar din perspectiva ofertei, sectorul serviciilor îşi menţine contribuţia determinantă la intensificarea activităţii economice.

„Pe ansamblul trimestrului II 2016, dinamica anuală a costurilor salariale unitare din industrie s-a menţinut la nivelul ridicat din trimestrul anterior, în condiţiile în care accentuarea ritmului de creştere a câştigurilor salariale a fost compensată de ameliorarea dinamicii productivităţii muncii”, se spune în comunicatul de vineri al BNR.

Rata anuală de creștere a creditului a fost de 14,5%

Condiţiile monetare reale şi-au păstrat caracterul stimulativ, susţinând „evoluţia favorabilă a creditului acordat sectorului privat, inclusiv din perspectiva structurii pe monede”. Astfel, „rata anuală de creştere a creditului în monedă naţională s-a situat în luna august la 14,5% în termeni reali, în timp ce dinamica anuală a componentei în valută a rămas puternic negativă (-12,9%)”.

„Pe acest fond, ponderea în total a creditului în lei a crescut la 55,9% , faţă de un nivel minim de 34,6% în luna mai 2012”, transmite banca centrală.

În linie cu evoluţia anticipată, rata anuală a inflaţiei a crescut în luna august 2016 cu 0,6 puncte procentuale faţă de luna anterioară, până la -0,2%.

Menținerea inflației în teritoriu negativ

Potrivit BNR, „menţinerea ratei anuale a inflaţiei în teritoriul negativ s-a datorat evoluţiei preţurilor administrate, în condiţiile în care preţurile volatile şi cele ale produselor din tutun au înregistrat dinamici anuale pozitive”.

În ceea ce priveşte valorile medii anuale, rata inflaţiei a crescut în luna august 2016 până la -1,8%, iar cea calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum a urcat la -1,4%.

„Evaluările recente reconfirmă perspectiva rămânerii ratei anuale a inflaţiei în teritoriu negativ până la sfârşitul anului 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here