Economia romănească a crescut peste așteptări

0
2414
buget-nou

Creșterea economică în trimestrul II a fost în jur de 6%, iar condițiile monetare sunt favorabile creditării.

„Creşterea economică a fost peste aşteptări în trimestrul II 2016 (până la 6%), ca urmare a expansiunii consumului şi investiţiilor. Condiţiile monetare şi-au păstrat caracterul stimulativ, susţinând evoluţia favorabilă a creditului”, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României (BNR).

Sectorul serviciilor crește

Exportul net şi-a sporit astfel contribuţia negativă la dinamica anuală a PIB, iar din perspectiva ofertei, sectorul serviciilor îşi menţine contribuţia determinantă la intensificarea activităţii economice.

„Pe ansamblul trimestrului II 2016, dinamica anuală a costurilor salariale unitare din industrie s-a menţinut la nivelul ridicat din trimestrul anterior, în condiţiile în care accentuarea ritmului de creştere a câştigurilor salariale a fost compensată de ameliorarea dinamicii productivităţii muncii”, se spune în comunicatul de vineri al BNR.

Rata anuală de creștere a creditului a fost de 14,5%

Condiţiile monetare reale şi-au păstrat caracterul stimulativ, susţinând „evoluţia favorabilă a creditului acordat sectorului privat, inclusiv din perspectiva structurii pe monede”. Astfel, „rata anuală de creştere a creditului în monedă naţională s-a situat în luna august la 14,5% în termeni reali, în timp ce dinamica anuală a componentei în valută a rămas puternic negativă (-12,9%)”.

„Pe acest fond, ponderea în total a creditului în lei a crescut la 55,9% , faţă de un nivel minim de 34,6% în luna mai 2012”, transmite banca centrală.

În linie cu evoluţia anticipată, rata anuală a inflaţiei a crescut în luna august 2016 cu 0,6 puncte procentuale faţă de luna anterioară, până la -0,2%.

Menținerea inflației în teritoriu negativ

Potrivit BNR, „menţinerea ratei anuale a inflaţiei în teritoriul negativ s-a datorat evoluţiei preţurilor administrate, în condiţiile în care preţurile volatile şi cele ale produselor din tutun au înregistrat dinamici anuale pozitive”.

Citeste si  130 de țări din lume vor să impoziteze corect multinaționalele, România bagă capul în nisip

În ceea ce priveşte valorile medii anuale, rata inflaţiei a crescut în luna august 2016 până la -1,8%, iar cea calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum a urcat la -1,4%.

„Evaluările recente reconfirmă perspectiva rămânerii ratei anuale a inflaţiei în teritoriu negativ până la sfârşitul anului 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here