După un an şi jumătate de aplicare a legii care permite falimentul personal, doar 45 de români au apelat la legea insolvenţei persoanelor fizice

0
612

Deşi existau voci care spuneau că sunt aşteptate aproximativ 2 milioane de dosare anual, cei care au apelat la legea insolvenţei persoanelor fizice au facut-o exclusiv din cauza creditelor bancare.

Legea nr. 151/2015 privind insolvenţa persoanelor fizice a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018 şi, până în prezent, este mult mai puţin familiară consumatorilor decât faimoasa Lege a dării în plată.

La solicitarea Asociaţiei Credere, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) arată că doar 45 de persoane au apelat la Legea insolvenţei persoanelor fizice până la data de 14 iunie 2019, după cum urmează:

* Procedura administrativă pe bază de plan de rambursare a datoriilor: 36 de cereri

* Procedura simplificată de insolvenţă: 5 cereri

* Procedura judiciară prin lichidare de active: 4 cereri.

Până la data de  20 iunie, niciuna dintre aceste cereri nu fusese finalizată cu succes.

Potrivit Credere, deşi procedura instituită prin lege este greoaie şi de durată, legea insolvenţei persoanelor fizice poate reprezenta o soluţie pentru consumatorii cu credite, sub condiţia îndeplinirii condiţiilor prevăzute în lege. Erau aşteptate 2 milioane de dosare anual Tribunalul Bucureşti avansa, în 2016, ideea că judecătorii vor avea anual de rezolvat 1,8 milioane de dosare de insolvenţă personală, reprezentând contestaţii şi alte proceduri aferente unei cereri, numai în Capitală, ca argument pentru a-şi suplimenta numărul de angajaţi, scrie Profit.ro.

Calculele Tribunalului Bucureşti, preluate de Consiliul Superior al Magistraturii arătau că aproape 60.000 de persoane fizice îşi vor declara anual, numai în Bucureşti, insolvenţa personală pentru imposibilitatea de a-şi mai achita datoriilor.

Amânată succesiv în ultimii ani, Legea 151/2015 privind falimentul persoanelor fizice a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018. Legea falimentului personal prevede că o persoană fizică cu datorii mai vechi de 90 de zile poate depune o cerere de intrare în insolvenţă la comisia de insolvenţă care se înfiinţează la nivel teritorial, o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei personale.

În cazul în care persoana cu datorii consideră că nu mai are nici o şansă să ramburseze debitele printr-un plan de redresare, atunci depune cererea de insolvenţă direct la instanţă, dar numai dacă este de acord să îi fie vândute bunurile pe care le are pe numele lui, pentru a achita datoriile persoanei către creditori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here