După primele opt luni, valoarea de piaţă a companiilor româneşti listate la bursă era de 21,8 miliarde euro

0
605

Potrivit unui comunicat emis de Bursa de Valori Bucureşti, la finalul primelor opt luni din acest an, valoarea de piaţă a companiilor româneşti era de 21,8 miliarde euro, în timp ce capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a depăşit 34,6 de miliarde de euro în ultima şedinţă de tranzacţionare din august.
Valoarea totală de tranzacţionare pe segmentul de acţiuni a fost de 1,46 miliarde de euro de la începutul anului şi până la finalul lunii august.

Bursa de Valori Bucureşti anunţă totodată că şi-a continuat ritmul accelerat de creştere şi a înregistrat performanţe de două cifre la nivelul tuturor indicilor. Indicele BET, care include cele mai tranzacţionate 16 companii cu excepţia SIF-urilor, a crescut cu 25% în primele opt luni ale acestui an. Tot în această perioadă, indicele BET – Total Return (BET-TR), care include şi dividendele oferite de companiile din BET, a înregistrat un avans de 36%.
Performanta pieţei a fost susţinută puternic de dividende şi de rezultatele pe care companiile listate le-au prezentat investitorilor, arată BVB.

”Evoluţia pieţei de capital confirmă fundamentele atractive ale acesteia. Aşadar, nu este o întâmplare că suntem aici, este doar o reconfirmare că există baze solide de creştere. Dincolo de perfomanţa pieţei, este important că investitorii să fie conectaţi şi la planurile pe care le avem pentru dezvoltarea acesteia pentru că urmează să anunţăm noi etape concrete care să ducă în această direcţie”, a declarat Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori Bucureşti.

La rândul său, Lucian Anghel, preşedintele BVB, spune că România este o piaţă care s-a maturizat.

„România a demonstrat, în repetate rânduri, că este o piaţă care s-a maturizat şi că poate reveni la ritmuri accelerate de creştere chiar şi după perioade de stres generate de perioade de volatilitate ridicată. Mai mult, indicele BET-TR, care include şi dividendele, a avut performanţe anuale pozitive în echivalent lei în fiecare an de la lansare şi până acum, lucru greu de egalat”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele BVB.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here