După luni se speculații, Nissan a confirmat joi că va produce noul model Qashqai și SUV-ul X-Trail la fabrica sa din Sunderland, Marea Britanie

0
2351
Nissan

Este prima decizie majoră pentru industria auto după votul de la Referendumul din iunie pentru ieșirea țării din UE ,Brexit, transmite BBC.

Decizia va asigura 7.000 de locuri de muncă, fiind posibilă crearea de noi slujbe, în urma “sprijinului și asigurărilor primite din partea Guvernului britanic”, se arată în comunicatul producătorului auto nipon.

Urmează să înceapă în 2018 sau 2019

Șeful alianței Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a avertizat luna trecută că va opri noile investiții în Marea Britanie dacă nu are garanția că va primi compensații pentru tarifele impuse mașinilor fabricate în Marea Britanie, în eventualitatea unor negocieri dure privind Brexitul. Producția următoarei generații de Qashqai ar urma să înceapă în 2018 sau 2019 iar decizia producerii SUV-ului X-Trail în Marea Britanie este una neașteptată. Fabrica Nissan este cea mai mare din Marea Britanie și produce anual 475.000 de vehicule, din care 80% sunt exportate pe 130 de piețe internaționale. La Sunderland sunt produse modelele Qashqai, Note, Juke și Leaf iar la furnizorii acestei unități lucrează aproximativ 24.000 de persoane.

Continuă la Sunderland

“Sunt încântat să anunț că Nissan va continua să investească în Sunderland. Sprijinul și asigurările primite din partea Guvernului britanic ne-au convins să producem la Sunderland noul model Qashqai și SUV-ul X-Trail”, a afirmat joi Carlos Ghosn.

Decizia Nissan reprezintă un vot de încredere care arată că Regatul Unit este deschis afacerilor după votul pentru ieșirea țării din UE, a declarat premierul Theresa May. Analiștii apreciază că, în funcție de rezultatele negocierilor, Brexitul ar putea avea ca rezultat noi tarife comerciale care vor afecta competitivitatea exporturilor de vehicule din Marea Britanie către UE și restul lumii.

Creștere record în septembrie

Vânzările de mașini noi în Marea Britanie au înregistrat o creștere record în septembrie, datele sugerând o atenuare a incertitudinilor provocate de ieșirea țării din Uniunea Europeană (Brexit). Livrările au urcat cu 1,6% luna trecută, la 469.696 unități, pe fondul majorării cererii din partea companiilor, a anunțat miercuri Asociația Producătorilor și Comercianților de Automobile din Regatul Unit (SMMT). În topul celor mai bine vândute modele se află Ford Fiesta, Vauxhall Corsa, Volkswagen Golf, Ford Focus și Nissan Qashqai.

Marea Britanie rămâne a doua mare piață auto din Uniunea Europeană, în urma Germaniei, dar înaintea Franței, Italiei și Spaniei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here