După inflaţia record anunţată, Institutul Naţional de Statistică trece direct în subordinea Vasilicăi Dăncilă. De acum, prognozele vor fi mult mai “ exacte”

0
982

Guvernul a adoptat o hotărâre care prevede trecerea INS din ”subordinea Guvernului şi în coordonarea secretarului general al Guvernului” în ”subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului”, măsură aprobată prin OUG la începutul anului 2017.

În nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern, se arată:Având în vedere O.U.G nr. 1/2017 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care modifică articolul 1 din O.U.G nr. 40/2016, se impune modificarea art. 1 alin. (1) din H.G. nr. 957/2005 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statistică, în sensul că Institutul Naţional de Statistică se organizează şi funcţionează în subordinea Guvernului şi în coordonarea Prim-Ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului”.

Astfel, INS trece din ”subordinea Guvernului şi în coordonarea secretarului General al Guvernului” în ”subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului”.

De altfel, măsura este cuprinsă în prevederile OUG 1/2017, care prevede că printre instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale a căror activitate este coordonată de prim-ministru se află şi Institutul Naţional de Statistică.

Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat după şedinţa Executivului, că modificările din HG referitoare la INS nu vizează trecerea institutului în subordinea premierului, lucru deja prevăzut, ci armonizarea legislaţiei şi actualizarea cărţii funciare.

”Aş face o corectură – nu putem spune că trece în subordinea premierului. În legislaţie Institutul Naţional de Statistică era în coordonarea premierului şi înainte. Ce se întâmplat prin această modificare? Sunt două aspecte. În primul rând este vorba despre o armonizare legislativă, adică se pune în acord hotărârea de guvern privitoare la INS cu OUG 1/2017. În al doilea rând, este vorba despre o actualizare a cărţii funciare”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

Raluca Turcan, liderul deputaţilor PNL, acuză că premierul Viorica Dăncilă şi-a subordonat Institutul Naţional de Statistică, printr-o hotărâre a Executivului. Aceasta îi cere prim-ministrului demisia.

„Începând de astăzi, specialistul în economie Viorica Dăncilă va aviza toate comunicatele INS! PSD-ALDE pun mâna pe o nouă instituţie a statului român. Astăzi este rândul INS. Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, tocmai şi-a subordonat direct Institutul Naţional de Statistică, printr-o Hotărâre de Guvern. Această decizie nu poate avea o altă raţiune la bază decât aceea că INS a prezentat adevărata faţă a realităţii economice din România: creşterea accelerată a inflaţiei la 5%; scăderea salariului net cu 145 de lei în luna ianuarie; scăderea salariilor din sistemul medical. O asemenea decizie a prim-ministrului ar trebui să conducă de urgenţă la demisia premierului. Atât ne mai lipsea ca marele specialist în economie, Viorica Dăncilă, să avizeze şi orice comunicat care pleacă de la INS!”, a afirmat Raluca Turcan într-o postare Facebook.

Pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului a fost şi un proiect pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 957/2005 privind organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statistică. Astfel, alineatul (1) al articolului 1 din HG se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Institutul Naţional de Statistică se organizeaă şi funcţionează ca organ de specialitate al adminsitraţiei publice centrale în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului, cu personalitate juridică, având rol de organizare şi coordonare a statisticii oficiale din România”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here