După declararea falimentului, RADET mai poate funcţiona doar 90 de zile, iar transferul la PMB va genera blocaje

0
913

Administratorul judiciar al RADET a declarat că falimentul RADET anulează de facto toate eforturile şi acţiunile întreprinse până în prezent de către ELCEN, precizând că, în prezent, cadrul creat de acţiunile PMB este unul predispus la blocaje şi întârzieri semnificative.

„Pentru a putea livra agentul termic bucureştenilor, după pronunţarea falimentului, RADET mai poate funcţiona în actuala formă încă 90 de zile, conform prevederilor legale. La finalul acestui termen, activitatea de distribuţie trebuie delegata fie către o direcţie din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), fie către o companie municipală care să aibă ca obiect de activitate distribuţia agentului termic către populaţie”, a declarat pentru „Adevărul” Ovidiu Neacşu, reprezentant al Sierra Quadrant, administratorul judiciar al RADET.

Potrivit acestuia, în scenariul delegării către o direcţie a PMB, „trebuie să avem în vedere faptul că aceasta structură nu are obiect de activitate corespunzător, nu deţine licenţe, nu este bancabilă, nu poate angaja personalul necesar desfăşurării activităţii, nu poate face planul de afaceri necesar etc”.

„Din aceste motive, considerăm că acest scenariu este mai degrabă unul fantezist şi nu poate fi luat în calcul de niciun factor de decizie responsabil.

În ce priveşte delegarea activităţii către o companie municipală, dorim să subliniem problemele existente din cadrul acestui scenariu:

* din cauza acţiunilor lipsite de temeinicie şi profesionalism ale PMB, în acest moment, nu există nicio companie municipală pregătită să preia activitatea RADET la sfârşitul celor 90 de zile.

* activitatea RADET nu poate fi delegată către ENERGETICA SA, întrucât Curtea de Apel Bucureşti a declarat ilegală înfiinţarea ENERGETICA SA.

* activitatea RADET nu poate fi delegată nici către TERMOENERGETICA SA, întrucât înfiinţarea acesteia este blocată în prezent din cauza faptului că este considerată o companie ce a rezultat în urma divizării unei alte companii ce a fost constituită nelegal.

* PMB trebuie să aducă un aport de capital la această nouă companie, fapt ce poate fi pus cel puţin sub semnul întrebării, în condiţiile în care PMB nu şi-a manifestat până în prezent disponibiltatea de a achita obligaţiile financiare ale RADET şi către RADET, fapt ce ar fi putut conduce la finalizarea întregul proces de reorganizare şi evitarea acestui nou blocaj.

* presupusa companie care ar prelua activitatea RADET nu deţine licenţele necesare desfăşurării activităţii

Administratorul judiciar a atras a atenţia cu privire la apariţia unor noi probleme de ordin financiar, care pot constitui noi surse de blocaj:

  1. odata cu pronunţarea falimentului, între ELCEN şi RADET dar şi între ELCEN şi noua companie care va prelua activitatea RADET după 90 de zile, va trebui încheiat un nou contract de furnizare care nu va mai putea prevede plata facturilor la 90 de zile.
  2. dacă până în prezent, ca urmare a statutului de furnizor captiv al ELCEN, termenul scadent de plată a facturilor era de 90 de zile, ulterior falimentului RADET facturile emise de ELCEN vor trebui achitate începând de mâine în termen de 30 de zile.

În condiţiile în care PMB are un istoric negativ în ce priveşte plata subvenţiei (fiind, de altfel, motivul principal pentru care ne aflăm astăzi în această situaţie dramatică), este greu de crezut că, peste noapte, PMB şi, automat, RADET sau noua companie municipală se vor putea încadra cu plata facturilor într-un termen de 3 ori mai mic.

În plus, odată cu transferul activităţii către o nouă companie, potrivit prevederilor legale, ELCEN este obligată să solicite constituirea de garanţii.   Deşi ne aflăm în faţa unei situaţii dificile, dorim să vă asigurăm că, în ce ne priveşte, vom depune aceleaşi eforturi susţinute şi vom acţiona cu aceeaşi promptitudine pentru a contribui la depăşirea acestor noi obstacole”, a declarat Neacşu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here