Afacerile Tel Drum se bazează în prima jumătate din acest an pe contractele publice acordate de Consiliul Judeţean Teleorman. Din cele 5 contracte din 2019, 4 sunt semnate cu judeţul pe care l-a condus fostul preşedinte PSD, Liviu Dragnea. În total, 12 milioane de euro a câştigat firma din Teleorman pentru modernizarea câtorva drumuri judeţene. După condamnarea lui Dragnea, Tel Drum a câştigat două contracte în valoare de aproape 7 milioane de euro.
Conform sitelui de achiziţii publice sicap-prod.e-licitatie.ro, de la începutul anului şi până în prezent, Tel Drum a modernizat 35 de kilometri de drumuri judeţene din Teleorman, pentru suma de 55 de milioane de lei.
Primul contract a fost atribuit la începutul anului, pentru drumul judeţean care leagă comuna Scurtu Mare de satul Negreni. Pentru cei 7 kilometri, CJ Teleorman a plătit 10,3 milioane de lei. În luna mai, Tel Drum a câştigat un alt contract pentru modernizarea drumului dintre comunele Călineşti şi Antoneşti, 13 milioane de lei pentru 7,5 kilometri. Ultimele două contracte au fost atribuite în luna iunie, după condamnarea lui Dragnea. CJ Teleorman a plătit 13,5 milioane de lei pentru cei 8 kilometri care leagă Antoneşti de Rădoeşti şi 17,7 milioane de lei pentru modernizarea a 12 kilometri din DJ 612 între Botoroaga şi Frăsinet.
Un singur contract public a câştigat Tel Drum în afara judeţeului Teleorman. Este vorba de un contract pentru modernizarea drumurilor din comuna Mihăeşti, judeţul Olt. Culmea, primăria Mihăeşti este condusă de un liberal, Constantin Dobriţa. Pentru contractul prin care Tel Drum trebuie să ofere proiectare, asistenţă tehnică şi execuţia lucrărilor de modernizare, fosta firmă deţinută de Consiliul Judeţean Teleorman va încasa 5 milioane de lei.
Firma Tel Drum este vizată de o anchetă a procurorilor în care este cercetat şi Liviu Dragnea. Conform procurorilor DNA, Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, ar fi înfiinţat în 2001 un grup infracţional organizat, format din funcționari ai instituțiilor din administrația publică și oameni de afaceri. Procurorii susţin că primul pas al acestui grup a fost privatizarea Tel Drum SA și transferarea acestei persoane juridice din proprietatea Consiliului Județean Teleorman în sfera de influență și control a lui Liviu Dragnea, prin persoane interpuse. Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări a Oficiului european antifraudă (OLAF). Procurorii anchetează contractele de reabilitare a două drumuri judeţene din Teleorman, finanţate din fonduri europene.
Secţia specială a cerut de patru ori dosarul Tel Drum de la DNA, înainte ca procurorul şef interimar să sesizeze Parchetul General. În cele din urmă, dosarul a rămăs la DNA.
În acest dosar, Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare pentru cinci infracțiuni, în noiembrie anul trecut, între care constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și fraudă cu fonduri europene.