După ce au crescut cu 40% în perioada 2014-2018, prețurile imobiliarelor vor scădea cu 25% în următorii doi ani

0
1168

Tranzacțiile imobiliare au scăzut cu 26% în România și cu 50% în București în vara anului trecut, după creșterea indicelui ROBOR și a dobânzilor la împrumuturi. Investitorii din imobiliare acuzau încă din vara anului trecut că sectorul imobiliar este deja în criză.

Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari-Bancari din România, spune că scumpirile din România sunt de trei ori mai mari decât media europeană, iar dezvoltatorii au crescut nejustificat prețurile, profitând de cererea foarte mare.

„Cred că această scumpire este nejustificată de creștererea costurilor cu materia primă și salariile, principalul argument pe care dezvoltatorii îl folosesc când explică de ce au crescut preturile. Realitatea este că prețurile au crescut cu 40%, de două ori mai accelerat decât era justificat de aceste scumpiri. Imobiliarele trebuia să se scumpească cu maximum 20%. Scumpirea cu 40% a venit într-un context oportunist, în care dezvoltatorii au profitat cu lăcomie de o perioadă în care cererea a fost peste ofertă. Acum se văd cu aceste proprietăți în creștere, oferta crește, sunt supraevaluate și cererea scade. Mă aștept ca în 2019, maximum 2020, prețul să scadă cu cel puțin 25%, pentru a reveni la valoarea corectă”, a spus Guda.

Acesta spune că desele modificări fiscale fac ca băncile să fie în dificultate, ceea ce mai departe de va traduce în credite mai greu de acordat.

Banca Națională a României a redus gradul de îndatorare în toamna anului trecut, iar Ministerul Finanțelor vrea să transforme programul “Prima Casă” într-unul social. Mai exact, să se încadreze doar cei cu salarii sub 3.000 de lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here