După apariţia OUG 114, printre cele mai afectate de măsurile acesteia sunt Întreprinderile Mici şi Mijlocii româneşti

0
976

Tot mai mulţi reprezentanţi ai IMM-uri au semnalat în ultima săptămână faptul că, de la începutul anului, au primit notificări de la furnizorii de energie prin care erau anunţaţi de creşterea tarifului la energie electrică cu până la 30%. Suprataxa de 2% aplicată pe cifra de afaceri a companiilor din Energie a început să îşi facă efectul începând cu 01.01.2019.

Producătorii de energie sunt obligaţi să plătească taxa de 2% pe cifra de afaceri, furnizorii la rândul lor plătesc 2% atât pe energia cumparată de la producători, cât şi pe tariful de furnizare, în timp ce distributorii plătesc 2% pe tariful de distribuţie, se mai notează în comunicat.

“Producătorii de energie au mărit tarifele, furnizorii de energie electrică au reacţionat şi au anunţat majorări de tarife, distribuitorii la fel, iar consumatorii români trebuie să suporte toată această nebunie PSD-istă, adică aproximativ 400-500 milioane de euro în plus, per total la facturile de electricitate în 2019.”, declară Virgil Popescu, PNL.

Ţara noastră este cea mai scumpă piaţă de energie electrică din regiune şi a devenit, în ultimele zile, importator net de energie, pretul MWh pe piaţa PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare) atingând maxime istorice de 400, 500 şi 600 lei/MWh, conform comunicatului.

PNL consideră că un alt efect al acestei OUG, va fi scoaterea din exploatare a unor capacităţi de producţie care nu vor mai fi rentabile, spre exemplu, CEO Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune.

De asemenea, există şi riscul ca volumul de investitori să scadă în ţara noastră, odată cu noua imagine impredictibilă care ne caracterizează la nivel internaţional, aceea în care Guvernul schimbă Codul Fiscal cu câteva zile înainte ca acesta să intre în vigoare, susţin reprezentanţii PNL.

Totodată, aproximativ 30% din producţia de energie electrică pe bază de cărbune, va trebui importată, fapt care ne va schimba statutul din ţară net exportatoare, la cel de ţară net importatoare, se mai arată în comunicat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here