Două din trei firme mici nu au crescut veniturile brute ale salariaților, ci le dau acestora compensări pentru acoperirea contribuțiilor sociale

0
953

De asemenea, tot două treimi dintre firme nu au purtat negocierile cerute cu angajații, afirmă președintele Consiliului Național al IMM (CNIPMMR), Florin Jianu.

„Nu s-au conformat acestor măsuri, pentru că nici nu aveau cum. Timpul pentru negocierile cu reprezentanții salariaților a fost prea scurt, iar procedurile acestea cu transferul CAS sunt încă incerte. Două din trei întreprinderi mici nu au aplicat Ordonanța 79, cel mai probabil așteaptă să se clarifice dacă această ordonanță se va aproba prin lege sau nu”, a spus Florin Jianu, într-o conferință de presă.

„PSD deja a dat declaraţii că legea ar putea să fie schimbată în Parlament. Deci întreprinzătorii nu au siguranţa faptului că, dacă a plecat o ordonanţă de urgenţă într-o formă din Guvern, ea va avea aceeaşi formă și când va fi votată în Parlament. Așa că două treimi din ei au ales să aştepte să vadă cum va ieşi legea din Parlament”, a mai afirmat acesta.

Potrivit CNIPMMR, firmele mici au ales alte modalităţi de a compensa scăderea salariilor nete cu prime și bonusuri. Chiar și așa, „sunt două milioane de angajați în IMM-uri cu salariile tăiate”, a mai spus Jianu.

„În această criză uriașă a forței de muncă, astfel de mișcări nu erau deloc necesare. Arătați-mi o firmă sau o persoană căreia îi face bine această schimbare”, a mai apreciat președintele CNIPMMR.

„Am cerut ca aceste măsuri să fie discutate cu minimum şase luni înainte, tocmai pentru ca această măsură să fie înţeleasă şi asimilată. Gândiţi-vă că vorbim şi de oameni din mediul rural, care au şi ei un chioşc la ţară sau o mică făbricuţă. Au auzit şi ei la televizor pe mai mule voci, fiecare vine şi spune într-un mod sau altul, iar oamenii nu mai înţeleg cum să aplice şi nici nu au timpul necesar să pună în aplicare acest lucru”, a încheiat Florin Jianu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here