Document ASF: 75% dintre români, afectaţi la un seism major. Statul nu-i ajută decât pe cei cu asigurare

0
1390
asf

Într-un document al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) se arată că România are peste 7,2 milioane de case neasigurate și, în cazul producerii unui cutremur major, va fi afectată 75% din populația României, iar infrastructura țării – în proporție de 45%.

În acest context, instituția recomandă fiecărui român să fie responsabil pentru proprietatea sa, în condițiile în care, legal, statul nu are nicio obligație de a oferi ajutor celor ale căror case au fost avariate și nu aveau asigurare obligatorie pentru locuință valabilă la momentul producerii unui eventual seism.

“În cazul unui dezastru natural, fondurile publice vor fi folosite, în principal, pentru obiectivele critice: infrastructură, școli, spitale etc, refacerea locuințelor rămânând în grija fiecărui proprietar”, se mai spune în documentul prin care se încearcă îndrumarea românilor spre asigurări de locuințe.

Legislația obligă fiecare proprietar de locuință să încheie o poliță împotriva riscurilor catastrofice (cutremur, alunecări de teren și inundații) în limita sumei asigurate de 10.000 sau 20.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate. Valoarea primei este de 10 euro, respectiv 20 euro, în funcție de suma asigurată. Polițele sunt emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societate de asigurare înființată în septembrie 2009.

Cu toate că legea prevede amenzi de până la 500 lei pentru proprietarii care nu își asigură locuințele, PAID Romania avea un portofoliu de 1,69 milioane de contracte în vigoare la finele anului trecut, în scădere cu 0,6% față de decembrie 2016, reiese din datele publicate de asigurător pe propria pagină web.

Fondul locativ național numără aproximativ 8,8 milioane de locuințe și, raportat la numărul de polițe, gradul de cuprindere în asigurare se situează sub 20%.

 Cei mai mari acționari ai PAID România :

*Astra (în faliment),

*Groupama cu o cotă de 15% în capitalul social,

*Gothaer România, cu o cotă de 15% în capitalul social,

*Generali România are o participație de 11%,

ABC Asigurări, Carpatica Asig (în faliment), Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here