Doctorița Groșan și ura românilor față de semeni

2
712

Haideți să facem un joc de imaginație, o simulare în social media și să vedem ce se întamplă! Postați fiecare pe pagina de Facebook oricare dintre mesajele: ”O susțin pe doctora Flavia Groșan!” sau „Nu sunt de acord cu medicul Flavia Groșan!”. Vă las pe voi să alegeți, în funcție de propriile convingeri. Rezultatele experimentului sunt incredibile! Vă garantez că în câteva ore veți avea pagina plină de invective, amenințări, catalogări execrabile și tot soiul de măscări. Repet, asta se va întâmpla cu siguranță,oricare dintre mesaje veți alege să il postați. Iar contestatarii vor fi oameni de care n-ați auzit, nu vă cunoașteți cu ei și nu știu nimic despre dvs. Toate astea, desigur, dacă aveți o pagină de Facebook ce are profilul public..

Cazul Flavia Groșan ascunde însă cu totul altceva. O față tot mai hidoasă a societății românești, o latură infectă ce s-a dezvoltat tot mai pregnant în ultimii ani și pe care o resimțim cu toții. Societatea s-a divizat practic în două! În alb și negru, în bine și rău, în „ori ca mine, ori deloc!”. Practic nu mai există cale de mijloc, negociere, dreptate acordată mai multor părți. Oamenii s-au radicalizat complet, iar orice opinie diferită de a lor este una ticăloasă, nerealistă, iar susținătorii ei merită tăvăliți, jigniți și chiar altoiți. Deși poate unora le este greu să accepte această realitate, vă spun că exact așa stau lucrurile. O resimt și eu cel mai pregnant, din postura de jurnalist independent. Indiferent cât ai critica o parte sau alta, cât ai fi de acid și intransigent la adresa ei, dacă vreodată îndrăznești să spui că au și ăia dreptate pe o problemă anume, imediat ești catalogat că te-ai dat cu ei, că te plătesc unii sau alții sau că ai schimbat tabăra. Ceea ce, da, este o prostie fără margini, însă foarte puțini sunt dispuși să accepte că dreptatea poate fi de altă pare.

Societatea românească s-a împărțit prima dată politic, de câțiva ani buni. E simplu! Unii sunt cu Ciuma Roșie, alții cu cea galbenă, alții cu neo-marxiștii. Mai nou unii au migrat la haur. (Niciuna dintre aceste catalogări nu îmi aparține!!). Sunt doar modurile în care se gratulează unii pe alții, după cum puteți constata singuri, doar survolând Internetul. Ferească Dumnezeu să zici ceva rău de idolii unuia, că ți-a și sărit în gât. Vorbesc de oamenii de rând, ăia care nu câștigă nimic de pe urma idolilor lor politici. Doar că au idei fixe și nu suportă ca cineva să le explice altceva.

După politică, aceleași idei fixe au evoluat și pe alte paliere. Cel mai des întâlnită este pandemia. Fiecare știe cu exactitate care e treaba cu asta. Îți poate explica pe îndelete, ore în șir, doar că nu cumva să-i spui omului că e pe afară de subiect și că nu are dreptate, fiindcă iarași se lasă cu scandal. În povestea pandemiei trebuie să fii ori negaționist complet, ori panicard până în pânzele albe, în funcție de cercul în care te afli. La fel de radicali sunt toți. Problema nu este însă cum gândește fiecare, ci faptul că aproape toți vor să le impună celorlalți punctul lor de vedere.

Revenind la doctorița cu pricina, cred că fix despre asta e vorba. Femeia e medic, are patalama, spre deosebire de mulți șarlatani sau habarniști din piață. Asta e de necontestat. Ea are însă un tratament bizar, contestat de mulți colegi la fel de specializați. Mai mult, refuză cu obstinație să facă publică întreaga schemă de tratament. De ce, habar nu am! Doar că publicul ei a devenit radical și o apără într-un mod cât se poate de violent. La fel se comportă și contestatarii. Este exact ca în discuțiile despre politică și politicieni.

Morala e una singură: societatea se radicalizează, devine tot mai violentă, iar asta nu aduce nimic bun. Conflictele vor escalada tot mai des. Ceea ce ar trebui să înțeleagă totț și nu o fac este modul în care funcționează libertatea omului. Libertatea fiecărui individ, drepturile sale, libera exprimare, toate se termină fix acolo unde intră peste cele ale altui individ! Nu vrei mască, foarte bine! Dar stai în pătrățica ta, în zona ta privată, în spațiul tău intim și nu-l invada pe cel care o poartă și are altă concepție legată de pandemie. Nu vrei vaccin, nu e nicio problemă. Dar respectă-l pe cel care a ales să și-l facă. Nici tu, nici el nu sunteți deținătorii adevărului absolut. La fel cum nici partide politice pline de sfinți și heruvimi nu există nicăieri. Mai ales în România. Deci, puțină moderație nu strică!

Citeste mai mult pe Jurnalist.ro

2 COMMENTS

  1. Probabil asta e scopul in aceasta inginerie sociala.
    Divide et Impera a functionat fara gres.
    Uite ce a ajuns SUA de ex in ultimii 5 ani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here