Dobânzile real negative din mediul bancar au alungat investitorii către piaţa asigurărilor de viaţă

0
1155

Conform ASF , varianta fondurilor de pensii este pe termen lung şi în această perioadă nu oferă un randament real decât de maximum 3-3,5%, randamentul titlurilor de stat pe termen lung (10-15 ani), în condiţiile în care asigurările de viaţă cu componentă investiţională, tip unit linked a oferit randamente medii de 9% în 2017. Aşa se face că piaţa asigurărilor de viaţă a crescut în primele nouă luni cu 30%.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a anunţat  că primele brute subscrise de către societățile de asigurări pentru activitatea de asigurări de viață au înregistrat o creștere cu 30% în primele nouă luni ale anului 2017 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cele 10 societăţi de asigurări care deţin 95% din piaţa asigurărilor de viaţă au avut subscrieri cumulate de 1,45 miliarde de lei, faţă de un total al pieţei de 1,528 miliarde lei.

Analiza ASF arată că în primele nouă luni din 2017 avem o creştere de 30% a pieţei asigurărilor de viaţă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cea mai mare creştere a fost consemnată de grupa de asigurări de viaţă C3, cea care corespunde asigurărilor de viaţă cu componentă investiţională, tip unit linked. Raportul ASF arată că “Clasa C3 – Asigurări de viață și anuități, legate de fonduri de investiții, reprezintă 28% din totalul subscrierilor pentru asigurări de viață, a înregistrat în primele nouă luni ale anului 2017 o creștere cu 36% față de aceeași perioadă a anului trecut”.

Jucătorii din piaţă explică această majorare prin randamentele obţinute de fondurile de investiţii, net superioare dobânzilor bancare, randamentelor obţinute de fondurile de pensii sau celor oferite de investiţiile în titluri de stat. Astfel, dobânda depozitelor bancare a fost de circa 1% chiar şi în cazul unor depozite de valori mari unde dobânda este negociabilă, iar randamentele titlurilor de stat au fost undeva între 2% şi 3%. Randamentele reale obţinute de fondurile de pensii private se situează în jurul valorii dobânzii oferite de stat pentru bondurile proprii pe termen lung de 10 sau 15 ani. Aceste randamente au foist între 3 şi 4% în cel mai fericit caz. Aşa că, un mix al instrumentelor financiare a putut aduce chiar un randament de 9% pe zona asigurărilor unit linked, bazate în principal pe investiţia în unităţi de fond. Pe anumite paliere, cu fond de risc ridicat, asigurătorii au obţinut chiar randament de 14%.

Cel de-al doilea câştigător pe piaţa asigurărilor de viaţă a fost Clasa C1 – Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare, care reprezintă 67% din totalul subscrierilor pentru asigurări de viață. Această clasă de asigurări a înregistrat în primele nouă luni ale anului 2017 o creștere cu 29% față de aceeași perioadă a anului trecut. Această clasă de asigurări cuprinde asigurările clasice de viaţă cu component de economisire şi care au garantată o primă finală, dar totodată, include şi asigurările de tip bancassurance, asigurarile de credit şi cele de şomaj aferente creditelor.

Jucători din piaţa asigurărilor spun că, pe acest sement, potenţialul de creştere este mult mai mare, dar concurenţa este destul de mică, iar volumele dezvoltate de piaţă sunt încă mici. Piaţa asigurărilor de viaţă este se pare un profitabilă pentru ambele părţi cu condiţia ca, volumul primelor brute subscrise să fie mare. Atunci, şi randamentele sunt pe măsură.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here