Dobânda Robor cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care se calculează ratele la majoritatea creditelor în lei, a depăşit nivelul ratei dobânzii de politică monetară, la care Banca Centrală împrumută băncile comerciale

0
1074
Grafic financiar

Indicatorul a urcat, din nou, la 2,42%, nivel atins ultima dată în urmă cu trei ani şi jumătate. Românii cărora zilele acestea li se actualizează dobânda trebuie să se aştepte la un plus de circa 70 lei la rată.

Banca Naţională a României a decis la începutul lunii februarie, pe fondul presiunilor inflaţioniste, să majoreze pentru a doua oară în acest an rata dobânzii de politică monetară la 2,25% pe an de la 2% pe an, revenind la nivelul practicat în urmă cu trei ani. Creşterea dobânzii Robor din ultima perioadă este un efect al acestei decizii. Mişcarea BNR a venit ca urmare a inflaţiei în continuă creştere.

Românii care au ghinionul ca zilele acestea să aştepte actualizarea dobânzii trebuie să ştie că, în ultimele trei luni, indicatorul Robor s-a majorat cu 22,2%. Asta înseamnă un plus de circa 70 de lei la rata lunară.

Organizaţia profesională CFA România, a analiştilor financiari, anticipează că rata medie a Robor cu scadenta de 3 luni va ajunge la 3,02 peste 12 luni. Faţă de nivelul actual, ar însemna un plus de circa 100 lei la rată.

Dacă ne raportăm, însă, la valoarea minimă atinsă de Robor în octombrie anul trecut, adică 0,68%, diferenţa de bani faţă de rata actuală este de circa 270 de lei.

Calculele sunt valabile dacă debitorul se află în prima etapă de plată a împrumutului, când dobânda cântăreşte cel mai mult în rata lunară şi este valabil pentru toţi beneficiarii Prima Casă, deoarece creditele lor în lei au o vechime de numai patru ani.

 

Citeste si  Dragoș Petrescu și Adrian Codîrlașu - invitații Săptămânii Financiare, ediția 2 septembrie 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here