Doar până la 30 iunie primăriile pot fi chemate în instanță pentru nesoluționarea cererilor de restituire a proprietăților

0
1641

Data de 30 iunie este ultima zi în care pot fi depuse acţiuni în instanţă împotriva primăriilor care nu au soluţionat încă cererile de retrocedare a proprietăţilor, termenul fiind valabil pentru acele autorităţi ce au de soluţionat peste 5.000 de cereri, atrag atenţia avocaţii de la Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.

Cum Primăria Municipiului Bucureşti se încadrează în această categorie, 30 iunie 2017 devine ultima zi în care instituţia poate fi chemată în instanţă pentru nesoluţionarea cererilor.

„După atâţia ani în care s-a aşteptat soluţionarea dosarelor în plan adminstrativ, în sfârşit foştii proprietari au posibilitatea să se adreseze instanţelor, unde oricum procedura este mai rapidă decât cea administrativă. Nu trebuie să uităm că instanţele judecătoreşti din Capitală sunt extrem de aglomerate şi încep judecarea dosarelor în ordinea în care au fost înregistrate. Astfel, cu cât mai repede se depune acţiunea în instanţă, cu atât mai rapidă este soluţionarea. Până acum, am asistat numeroşi clienţii la punerea în posesie în cazul a numeroase imobile din Bucureşti. Într-un astfel de dosar, experienţa avocatului îşi spune cuvântul şi poate fi hotărâtoare în urgentarea unei soluţii”, a spus avocatul coordonator Radu Cătălin Pavel, managing partner al societăţii de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.

Termenul până la care aceste cereri trebuia soluţionate este 1 ianuarie 2017. Astfel, potrivit alin. 1 din art.33 al Legii 165/2013, „entităţile învestite de lege (care mai au de soluţionat peste 5.000 de cereri) au obligaţia de a soluţion acererile formulate potrivit Legii nr. 10/2001 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, înregistrate şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei, în termen de 36 de luni”. Termenul de 36 de luni curge începând cu data de 1 ianuarie 2014, data limită împlinindu-se, astfel, la începutul acestui an.

Aceeaşi  lege prevede că în cele 6 luni ce urmează împlinirii termenului, aşadar până pe data de 1 iulie 2017, primăriile pot fi chemate în instanţă pentru neîndeplinirea obligaţiei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here