Doar comisionul de administrare, la deschiderea conturilor separate pentru plata defalcată a TVA, costă circa 72 de milioane de lei pe an

0
2252

Nota de Fundamentare a proiectului Ordonanţei de urgenţă privind plata defalcată a TVA are trecute costuri zero pentru implementare. Cu toate acestea, legea vorbeşte de un cont bancar indicat de contribuabil pentru plata defalcată a TVA. În aceste condiţii, cei peste 300.000 de agenţi economici plătitori de TVA vor achita anual 72 de milioane de lei doar comisioanele de administrare a contului de TVA.

Guvernul spune că plata defalcată a TVA prin cont separat va conduce la o mai bună colectare la buget şi implementarea legii se va face fără nici un cost suplimentar. Cu toate acestea, atât timp cât proiectul legislativ vorbeşte de un cont bancar la alegerea agentului economic şi nu de un cont la trezoreria statului e clar că avem şi costuri. Astfel, în medie comisionul de administrare al unui cont curent deţinut de un agent economic este de circa 20 de lei pe lună, cu mici diferenţe în sus sau în jos, în funcţie de bancă. În acest context, întreţinerea unui cont bancar special doar pentru plata defalcată a TVA ar ajunge la 72 de milioane de euro pentru cei 300.000 de agenţi economici plătitzori de TVA.

La aceste cheltuieli se adaugă şi cele legate de schimbarea softurilor de contabilitate şi gestiune. În cazul companiilor mari, se utilizează softuri destul de complicate, tip ERP, comandate în străinătate. Costul unui astfel de soft de gestiune poate ajunge şi la un milion de euro. Prin includerea unui cont separat de TVA, apar modificări de IBAN care trebuie înregistrate în contabilitate, după cum explică avocatulş specializat în probleme fiscale Gabriel Biriş. Urmărirea fluxului plăţilor, care vor fi două pentru o singură factură, va genera la rândul său costuri suplimentare. În plus, agentul economic va avea tot timpul banii blocaţi în contul de TVA, iar în cazul gestionării plăţilor cu cash preblemele ridicate de plata deflacată a TVA vor fi şi mai mari.

Introducerea noului sistem privind plata defalcată a TVA, prin care se intenţionează utilizarea unui cont bancar dedicat încasărilor şi plăţilor de TVA, va avea efecte semnificative asupra companiilor din România, sunt de părere speciliştii în fiscalitate din companiile de audit şi consultanţă din Big Four.
Potrivit proiectului de ordonanţă, sistemul privind plata defalcată a TVA se va aplica opţional începând cu 1 septembrie 2017, urmând a fi obligatoriu începând cu 1 octombrie 2017.

Conform noului sistem privind plata defalcată a TVA ce se doreşte a fi implementat, la momentul efectuării unei livrări de bunuri/prestări de servicii, furnizorul va avea obligaţia de a comunica beneficiarului un cont dedicat de TVA, urmând ca beneficiarul să efectueze plata contravalorii TVA în contul de TVA al furnizorului, fiecare factură având, în acest sens, două plăţi aferente, una pentru TVA, respectiv, una pentru baza impozabilă.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here