Doamna primar Gabriela Firea, prinsa cu mata-n sac, dar se jura ca nu este ceea ce pare. Cu dovezile in fata, sustine ca nu a intentionat niciodata sa construiasca ilegal un patinoar, intr-un spatiu protejat

0
1355

Pe 21 decembrie a fost sesizat faptul ca Primaria Sectorului 5 vrea sa construiasca-in mod illegal (fara autorizatie de constructie, fara avize, fara consultarea cetatenilor, fara acord de vecinatate, etc.) un patinoar in Parcul Romniceanu. Cetatenii s-au opus public proiectului. Va intrebati care sunt motivele? Unul dintre ele este faptul ca parcul e intr-o zona protejata, iar alt motiv este ca minunatul proiect nu avea documentele legale facute publice, asa cum trebuie sa se procedeze intr-o institutie publica. Miercurea aceasta, atat doamna primar Gabriela Firea, cat si primarul Sectorului 5, au declarant pentru cetateni ca informatiile sunt false si in acel parc nu exista niciun fel de proiect care sa vizeze amenajarea niciunui patinoar. Pe de alta parte, cetatenii din grupul de initiativa civica au gasit in sistemul electronic de achizitii publice marele anunt prin care Primaria Sector 5 isi expima dorinta de a contracta servicii cu scopul construirii patinoarului. Totusi, iese fum fara foc? Ei bine, reprezentantii Primariei Capitalei dau vina pe o eroare tehnica.

Primaria Sector 5 : “Nu se amenajeaza un Patinoar in Parcul Romniceanu. Incarcarea documentatiilor in SEAP la data de 5.12.2017, publicate in SEAP in data de 20.12.2017, reprezinta rezultatul unei erori materiale, care a fost deja indreptata prin adoptarea de catre Consiliul Local Sector 5 a hotararii nr. 206/14.12.2017”.

Pe 20.12.2017, Primaria Sectorului 5 a publicat in SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice), precum si pe renumitul site pentru achizitii publice, www.e-licitatie.ro, anuntul de participare cu nr. 420309 si documentatia de atribuire a “Contractului de prestari servicii, servicii pentru organizarea evenimentului cultural “Poveste de iarna pe patine”, care invita operatorii economici sa depuna oferte pentru amenajarea patinoarului. In acest context, toate documentele necesare achizitiei in cauza erau incarcate pe site ( fisa de date, caiet de sarcini, invitatie de participare).

Caietul de Sarcini inregistrat la Primaria Sectorului 5 sub nr. 64231/5.12.2017, nuanteaza ca Primaria intentioneaza sa amenajeze in parcurile din Sectorul 5 patinoare temporare pentru asigurarea conditiilor necesare derularii unor activitati sportive, fiind specificate foarte clar, locurile de desfasurare: Parcul Romniceanu, Parcul Sebastian, Parcul Ferentari, Parcul Humulesti si Parcul Pecineaga. Mai mult de atat, Primaria a incarcat in SEAP inclusiv schitele acestor patinoare.

“Avand in vedere toate aceste informatii care rezulta din documente publice intocmite chiar de Primaria Sectorului 5, credem ca informatiile comunicate de Primarul Sectorului 5 si de Primarul General sunt neadevarate si ignora cu buna stiinta chiar documentele publicate de Primaria Sectorului 5”, se arata in comunicatul Asociatiei In Cotroceni.

Cu o zi in urma, Gabriela Firea, primar genera spunea clar si raspicat ca: “S-a afirmat cum ca in parcul Romniceanu s-ar construi un patinoar. M-am interesat atat la colegii mei, la Primaria Generala, cat si intr-o discutie telefonica cu primarul Daniel Florea, si pot sa va transmit ca, contrar celor afirmate in mass media de catre o asociatie si presedintele acestora, nu se construireste pe spatiul verde, si nici intr-o alta zona, niciun patinoar. Deci este o dezinformare, nu ar fi prima pe care o profereaza aceasta asociatie si ne rezervam dreptul sa ne aparam in instanta impotriva acestei maniere de a profera public informatii toxice, informatii neadevarate.  Din partea domnului primar am fost asigurati ca nu se amenajeaza niciun patinoar”.

Ulterior, tot doamna Gabriela Firea a revenit, intarindu-si spusele, oricum, greu de crezut: “In Parcul Romniceanu NU se construieste un patinoar! Lucrarile respective vizeaza aducerea la starea initiala a domeniului public, in urma dezafectarii unui loc de joaca. Acesta se afla intr-o avansata stare de degradare si punea in pericol siguranta copiilor, lucru semnalat si de reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, prin adresa inregistrata cu nr. 19957/21.09.2017, prin care au avertizat Autoritatea Locala Sector 5 sa intreprinda demersuri pentru remedierea situatiilor cu potential risc. Ulterior dezafectarii aparatelor de joaca si indepartarii tartanului, in zona respectiva a survenit o denivelare, intervenindu-se pentru aducerea la nivel a aleilor cu ceea ce reprezinta fosta suprafata valorificata in trecut ca loc de joaca. Cum in primavara anului 2018, Parcul Romniceanu si alte parcuri ale Sectorului 5 vor intra in reabilitare totala, in respectiva locatie va fi amplasat un loc de joaca modern si dotat din toate punctele de vedere pentru a asigura integritatea fizica a copiilor care se vor juca acolo.

Pana atunci, Autoritatea Locala Sector 5 a adoptat toate masurile ce se impun pentru a preintampina eventuale accidente nedorite, fiindca in zona fostului loc de joaca, pe langa denivelarile si gropile rezultate din indepartarea aparatelor, bucatile de fier care ancorau aparatele nu au putut fi desprinse in totalitate, astfel incat a fost absolut necesara refacerea aleilor respective si aducerea lor la nivel. In urma efectuarii acestor lucrari, niciun milimetru de spatiu verde nu a fost afectat. Potrivit Legii nr. 50/1991, republicata, efectuarea acestui tip de lucrari de nivelare nu necesita eliberarea unei autorizatii de construire. Consultarea publica se realizeaza conform legii, nu numai cu o anumita parte a cetatenilor sau numai cu anumite ONG-uri; acesta este modul de lucru al Administratiei Locale a Sectorului 5 si nu ne vom abate de la acest principiu in niciun domeniu si cu niciun motiv. Primaria Sectorului 5 continua sa creada intr-o comunicare deschisa, nemijlocita si eficienta cu cetatenii, de aceea, nu va da curs niciunui demers menit sa dezinformeze”.

Cetatenii de la grupul de initiativa civica InCotroceni au sesizat pe 21 decembrie 2017, faptul ca:

“Primaria Sectorului 5 si Daniel Florea si-au propus sa ne strice bucuria Sarbatorilor de iarna! Construiesc in Parcul Romniceanu, intr-un spatiu verde, in Zona protejata nr. 45, la 20 m de case (deci in zona rezidentiala) un patinoar ilegal (fara autorizatie de constructie, fara avize, fara consultarea cetatenilor, fara acord de vecinatate, etc.). NU este vorba de o constructie temporara! In cursul zilei de ieri, fara autorizatie de desfiintare si fara nicio consultare a comunitatii, au desfacut si indepartat tot mobilierul urban existent (banci), precum si toate echipamentele de joaca pentru copii (leagane, tobogan, balansoare etc)”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here