Dividende istorice anuntate de BRD

0
1578

Grupul BRD a inregistrat un profit net de 1,415 mld. lei in 2017, in crestere cu 85,3% fata de anul anterior si totodata cel mai bun rezultat financiar inregistrat in ultimii sase ani. Potrivit reprezentantilor bancii, evolutia s-a datorat veniturilor solide din activitatea de baza si costului de risc pozitiv.

Creditele acordate persoanelor fizice de catre BRD in 2017 au crescut cu 6,6%* in vreme ce creditele pentru companii au inregistrat un avans de 0,9%.

Numarul de clienti activi a crescut cu 41.000 fata de anul trecut, dintre care persoanele fizice cu 38.000 si micile companii cu 3.000.

Creditele nete au crescut la 30,3 miliarde lei, cu +5,3% in comparatie cu sfarsitul lui 2016, sustinute de cresterea robusta atat pe segmentul persoanelor fizice cat si pe portofoliul mari clienti. Productia de credite pentru persoane fizice a ajuns la 6,4 miliarde lei (+13,8% fata de anul trecut), BRD mentinandu-si astfel pozitia de lider pe piata creditelor pentru persoane fizice, cu o cota de piata de 16,9% la sfarsitul lui 2017.

Creditele non-retail au crescut usor, cu +0,4%, portofoliul de mari clienti inregistrand o evolutie pozitiva de +3,1% fata de anul trecut. Pe segmentul IMM, BRD a intensificat co-finantarile in cadrul programelor de finantare europene si nationale. In 2017 au fost finantate peste 180 de proiecte de investitii ce beneficiaza de fonduri UE in cadrul perioadei de finantare 2014-2020, BRD acordand credite de aproximativ 60 milioane euro (din care 90% pentru agricultura, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala). De asemenea, au fost acordate aproximativ 3.000 de credite punte cu o valoare cumulata de 44 milioane euro in cadrul campaniei organizate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Depozitele au crescut la 44,2 miliarde lei, +3,8% in dinamica anuala, impulsionate de economiile clientilor retail (+5,8% fata de anul trecut), pe cand depozitele non-retail au fost cvasi-stabile (+0,5%) in contextul unei pozitii de lichiditate confortabile. Depozitele in conturi curente au continuat sa creasca, +22%, comparativ cu finalul lui 2016, intr-un mediu caracterizat de rate de dobanda inca scazute. Indicatorul credite nete/depozite a fost 68,6% la finalul lunii decembrie 2017 (+1,1 puncte procentuale in comparatie cu sfarsitul lui 2016).

Venitul net bancar a ajuns la 2,78 miliarde lei, in crestere cu +4,9% fata de anul trecut, excluzand elementele nerecurente (castiguri din instrumentele financiare disponibile pentru vanzare de 131 milioane lei in 2016 si de 9 milioane lei in 2017). Veniturile nete din dobanzi au inregistrat o crestere foarte robusta de +8,4% fata de anul trecut, generata in principal de evolutia solida a volumelor, cresterea ratelor de dobanda avand, de asemenea, o contributie pozitiva in ultimul trimestru al anului. Veniturile nete din comisioane (-1,2% fata de anul precedent) au fost influentate in mod nefavorabil de presiunea asupra comisioanelor aferente operatiunilor bancare, dar au beneficiat de venituri mai mari din activitati de administrare a activelor si pe piete de capital.

Cheltuielile operationale au ajuns la 1,47 miliarde lei. “Programul de transformare lansat de BRD, care va conduce la imbunatatirea calitatii serviciilor oferite clientilor nostri si eficienta operationala crescuta, a dus la inregistrarea unei cheltuieli nerecurente de 29 milioane lei, aferente costurilor de transformare anticipate pentru urmatorii trei ani. Excluzand acest element nerecurent, cheltuielile operationale au crescut cu +4,1% fata de anul trecut, ca urmare a costurilor mai ridicate cu forta de munca si a avansului investitiilor pe segmentul IT, in proiectele de transformare a modelului de afaceri la nivelul bancii”, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al bancii.

Grupul BRD si-a imbunatatit performanta operationala, rezultatul operational brut crescand cu +5,9% fata de anul trecut, dupa ajustarea cu elementele nerecurente. Indicatorul cost/venit din activitatea de baza, la nivel de grup, a ajuns la 52,0% fata de 52,4% in 2016.

Rata creditelor neperformante a fost redusa la 6,6% la finalul lui 2017 fata de 10,5% la finalul lui 2016, in timp ce gradul de acoperire s-a mentinut solid la 74,2%, comparativ cu 76,6% la finalul lui 2016 (toti indicatorii conform metodologiei ABE). Costul net al riscului a inregistrat o eliberare neta de provizion de 360 milioane lei datorita unor recuperari pe portofoliul de clienti non retail, recunoasterii unor despagubiri din asigurari si castigului din vanzarea de portofolii de credite neperformante.

In acest context, Grupul BRD a inregistrat un profit net de 1,415 miliarde lei in 2017, +85,3% in dinamica anuala, conducand la o rentabilitate a capitalurilor proprii de 20,1% in comparatie cu 11,8% anul precedent.

“In 2017, BRD a produs performante financiare si comerciale foarte solide si a obtinut rezultate promitatoare in demersul de optimizare a experientei oferite clientilor, atat prin modernizarea canalelor digitale, cat si printr-o mai buna calitate a serviciilor. Pe termen mediu, ne vom indrepta toata atentia spre cresterea calitatii experientei si satisfactiei clientilor, accelerand investitiile in digitalizare si continuand sa rafinam modelul de business. In acelasi timp, ne vom pastra angajamentul fata de societatea romaneasca implicandu-ne in initiative sociale semnificative, printr-o serie de proiecte diverse, de la arta si cultura pana la inovare si tehnologie”, a declarat, intr-un comunicat de presa, Francois Bloch, directorul general al BRD.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here