Din raportul Curţii de Conturi pe 2015 reiese că OMV Petrom nu a îndeplinit dispunerea sa din 2009, cu privire la majorarea de capital cu valoarea terenurilor pe care societatea a obţinut atestat de proprietate, din cauza unor neînţelegeri cu statul român privind evaluarea.

0
2001
omv-petrom

Curtea de Conturi  menţionează existenţa “unor divergenţe, între Direcţia Generală Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie din cadrul Ministerului Energiei şi cumpărătorul acţiunilor societăţii SC Petrom SA, cu privire la modul de stabilire a valorii terenurilor pentru care s-au obţinut certificate de atestare a dreptului de proprietate, cu a căror valoare urmează să se majoreze capitalul social al societăţii, acţiunile aferente urmând a fi transmise instituţiei cu atribuţii în domeniul privatizării”.

Curtea de Conturi a constatat, şi la controlul din 2014, că statul nu a îndeplinit măsurile dispuse încă din 2009 referitoare la majorarea de capital “Petrom”.

Petrom a primit un ultimatum de la autorităţile române, în 2014, pentru majorarea de capital, iar conducerea companiei s-a angajat să facă diligenţele necesare, dar majorarea a rămas în aer.

În octombrie 2016, Ministerul Energiei ne-a transmis, prin Biroul de Comunicare, că motivul pentru care Ministerul nu ştie când îşi va primi statul drepturile este că Petrom mai are de obţinut atestate de proprietate pe 0,78% din totalul terenurilor şi, abia când le va stăpâni 100%, va putea să facă majorarea.

Pe 3 august 2015, OMV a transmis o notificare în baza articolului 7.1.1. din Contractul de Privatizare privind o potenţială dispută în legătură cu majorarea de capital social menţionată, după cum reiese din prospectul ofertei prin care Fondul Proprietatea a vândut 6,4% din “Petrom”.

În prospect se arată: “Obiectul acestei potenţiale dispute se referă la mecanismul de implementare detaliat al majorării de capital social. Având în vedere că această dispută nu a fost soluţionată prin negocieri pe cale amiabilă, iar termenul de 180 de zile de la notificare a expirat, OMV ar putea cere iniţierea procedurilor de arbitraj împotriva Statului Român, conform Regulilor Camerei de Comerţ Internaţional, locul arbitrajului fiind Paris, Franţa”.

Petrom preciza, atunci, că majorarea de capital cu terenurile de la stat este încă în aşteptare şi nu poate fi făcută nicio estimare cu privire la data când aceasta va fi implementată.

Conform Ministerului Energiei, metoda de evaluare a terenurilor aportate nu este subiect de negociere, aceasta fiind reglementată prin legislaţia specifică în vigoare.
Însă, Curtea de Conturi susţine că divergenţele dintre stat şi Petrom sunt tocmai legate de evaluare. În condiţiile majorării capitalului Petrom, cu aportul terenurilor de la stat, ceilalţi acţionari vor trebui să vină cu cash, pentru a-şi păstra participaţiile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here