Se schimbă din nou Codul fiscal. Iar noile măsuri nu se aplică, aşa cum prevede legea, după cel puţin şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial, ci mult mai repede. Astfel, apar schimbări majore atât pentru companii, cât şi pentru persoanele fizice. În timp ce unele măsuri sunt prezente şi în programul de guvernare, altele pot fi considerate surprize nu prea plăcute pentru români.
Cea mai importată decizie pare a fi cea legată de creşterea nivelului accizelor pentru carburanţi. Astfel, de la 1 septembrie, acciza pentru benzina cu plumb va creşte cu 22%, acciza pentru benzina fără plumb se va majora cu 24%, iar cea pentru motorină cu 14%. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice justifică această decizie prin faptul că încasările din accize au scăzut în primul semestru al acestui an chiar dacă vânzările de carburanţi au crescut şi prin preţul mic al carburanţilor în raport cu media Uniunii Europene. „În prezent, urmare analizei efectuate în ceea ce priveşte nivelurile accizelor practicate de statele membre, se constată că România are printre cele mai scăzute niveluri ale accizelor, aproape de nivelurile minime prevăzute de legislaţia Uniunii Europene. Astfel, România a ajuns în iulie 2017 să înregistreze cel mai mic preţ al benzinei Euro-95 din Uniunea Europeană şi al treilea cel mai mic preţ pentru motorină”, suţin, în nota de fundamentare, reprezentanţii Ministerului Finanţelor. De la 1 ianuarie 2017, preţurile carburanţilor s-au redus ca urmare a eliminării supraaccizei de 7 eurocenţi/litru şi a scăderii TVA cu un punct procentual. Reintroducerea supraaccizei înseamă creşteri de preţuri şi afectează nivelul inflaţiei.
O altă modificare importantă este eliminarea impozitelor pe dividende pentru persoanele fizice şi pentru dividendele date între persoanele juridice române. Este prevăzută, de asemenea, şi scutirea de impozit pe venitul din dividende obţinut din România de persoanele fizice nerezidente şi firmele străine, rezidente într-un stat membru al UE sau într-un stat cu care România are încheiată o convenţie pentru eliminarea dublei impuneri. În prezent, dividendele se impozitează cu o cotă de 5%, iar acest procent va trebui achitat şi anul viitor de către persoanele fizice nerezidente şi firmele străine rezidente în alte jurisdicţii.
De la 1 ianuarie 2018, medicii nu vor mai plăti impozit pe venit, indiferent dacă veniturile sunt din salarii sau din activităţi independente. Facilitatea ar avea menirea de a opri exodul medicilor spre statele europene care le oferă condiţii mai bune de muncă şi de trai.
Impozitul pe mijloacele de transport agricole va dispărea, în timp ce terenurile agricole lucrate vor fi scutite de impozit. În schimb, cele nelucrate timp de doi ani la rând ar putea fi impozitate cu până la 100 lei pe hectar, în condiţiile stabilite prin hotărâre a consiliilor locale.
În plus, s-au mai stabilit noi reguli privind încadrarea veniturilor din activităţi independente, au apărut schimbări în ceea ce priveşte impozitarea reprezentanţelor firmelor străine, iar băncile nu mai pot deduce creanţele vândute decât într-o proporţie de maximum 30%.