Din cauza comerțului cu produse contrafăcute, România pierde anual 403 mil. euro și 27.613 locuri de muncă

0
1045

Vânzările de haine, încălțăminte și accesorii contrafăcute în Uniunea Europeană sunt de aproape 10% din totalul vânzărilor din acest sector în UE, arată un studiu realizat de The Office for Harmonization in the Internal Market (OHIM), agenția europeană pentru proprietatea intelectuală.

Business-urile legitime din întreaga Europă pierd  43,3 miliarde de euro din vânzări din cauza produselor contrafăcute şi 518.000 de joburi . Din moment ce producătorii şi comercianţii produselor contrafăcute nu plătesc taxe, contribuţii sociale şi TVA, peste 8 miliarde de euro de taxe guvernamentale nu sunt colectate.

România pierde anual 403 milioane de Euro şi 27.613 locuri de muncă din cauza produselor contrafăcute, fiind pe locul trei în Europa la acest capitol, după Grecia şi Bulgaria, arată studiul citat.

Daniel Mărăcineanu, Director General Asociaţia ACTIV :

“Trebuie să fim conştienţi de faptul că produsele contrafăcute aduc prejudicii bugetului de stat, dar sunt şi extrem de periculoase pentru sănătatea noastră şi a copiilor noştri. Produsele contrafăcute au pătruns în diferite canale de distribuţie legitime şi, de aceea, există o probabilitate mai mare ca un cumpărător să fie înşelat atunci când achiziţionează un produs aparent autentic. Mare atenţie la produsele pe care le achiziţionaţi, inclusiv jucării, locul de unde le luaţi, etichetă şi preţ. Nu vă lăsaţi amagiţi de un preţ mai mic, pe termen lung costurile cu sănătatea dumneavoastră şi a familiei pot fi mai mari. Prin urmare, vrem să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că traficul ilicit cu produse de contrabandă şi contrafăcute ne afectează pe noi toţi” .

Conform unui studiului realizat de institutul de cercetare IRES pe 1.200 de respondenţi, ţigările sunt considerate principalul produs de contrabandă din România, iar pe locul doi sunt bunurile contrafăcute (îmbrăcăminte, încălţămite, cosmetice, electronice, electrocasnice – 93%). Acelaşi studiu relevă faptul că 67% dintre respondenţi confirmă că s-au întâlnit cu bunuri contrafăcute. Românii sunt conştienţi de faptul că acest fenomen influenţează negativ economia românească şi diminunează bugetul de stat, având consecinţe grave asupra propriului nivel de trai, şi cu toate acestea unii sunt tentaţi să achiziţioneze aceste produse pentru că au un preţ mai mic.

“Industria confecţiilor este o componentă importantă în economia naţională. Aspectele negative ale produselor contrafăcute se răsfrâng şi asupra sănătatii, producând grave iritaţii, dermatite, alergii şi chiar alte boli mai grave. Un exemplu poate fi formaldehida, prezentă atât în confecţii, cât şi în draperii, covoare, lenjerii, şi este foarte periculoasă pentru piele. Verificarea de specialişti a acestor concentraţii este foarte importantă. Lipsa de mărci proprii, de departamente care să gestioneze aceste verificări, analize de specialitate şi etichete care să reflecte pe înţelesul tuturor ce conţine produsul, pentru ca achiziţia unui produs să fie făcută în cunoştinţă de cauză, determină ca acest fenomen să deţină o piaţă destul de mare. Consider că educaţia este un aspect foarte important în eradicarea acestui fenomen”, spune şi Cristina Urzică, reprezentant al Asociaţiei Confecţionerilor din România, declară următoarele.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here