Dilemă: A rambursat sau nu ANAF sumele cuvenite din TVA-ul încasat pe luna iunie?

0
4130

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat într-un interviu acordat site-ului Bugetul.ro, că Guvernul Dăncilă, prin Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală, nu a rambursat TVA-ul nici la jumătatea lunii, nici la sfârșitul lunii iunie și astfel și-a făcut planul la încasări.

„Pe luna iunie, Guvernul – Ministerul Finanțelor – nu a rambursat TVA-ul nici la jumătatea lunii, nici la sfârșitul lunii. Practica curentă este că, pe parcursul unei luni, se fac rambursări colective, o rambursare se face la jumătatea lunii, o rambursare, spre finalul lunii. În luna iunie, în care Teodorovici s-a lăudat că și-au făcut planul la încasări și că schimbarea șefului ANAF a fost bună, de fapt, s-a bazat foarte mult pe acest artificiu, că n-au rambursat TVA-ul. Practic, au lipsit companiile de cash-ul care li s-ar fi cuvenit, pentru că rambursarea TVA trebuie făcută într-un termen de maximum 30 de zile. Practic, au folosit banii companiilor în toată perioada respectivă, ceea ce, în mod evident, înseamnă o lezare gravă a interesului de business”, a afirmat Orban.

În schimb, ANAF, a dezvăluit că în luna iunie s-a restituit, de fapt, TVA-ul.

„În același timp, în iunie a.c. s-a restituit contribuabililor TVA în cuantum de 1,20 miliarde de lei, iar în semestrul I 2019 TVA restituită a totalizat 9,20 miliarde de lei – cu 395,37 milioane de lei în plus față de perioada similară a anului 2018.

Obiectivul ANAF este de a asigura veniturile statului prin creșterea gradului de colectare, iar printre priorități se numără rambursarea sumelor cuvenite din TVA, necesare dezvoltării activității mediului de afaceri”, a transmis ANAF.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here