Deşi persoana a plătit prin Ghişeul.ro, ANAF tot îi popreşte contul

0
1095
Lipsa investiţiilor în sistemul informatic central al ANAF are consecinţe deosebit de grave, mai ales în perioadele de vârf de activitate ,din jurul datelor de depunere a declaraţiilor fiscale şi de plăţi ale impozitelor

Disfuncţionalităţile sistemului informatic al Fiscului se răsfrâng din nou asupra contribuabililor, existând numeroase cazuri în care conturile acestora sunt blocate, deşi au achitat dările online, plin aplicaţia oferită de Ghiseul.ro.

Profesorul universitar Vasile Baltac, preşedintele Asociaţiei pentru Tehnologia informaţiei şi Comunicaţii din România (ATIC), a spus:

 “Ghişeul.ro este interfaţa cu omul care pretinde să îi rezolvaţi problemele în numele altora, în cazul respectiv al Primăriilor, dar eu m-aş referi în special la ANAF. Când eu intru acolo presupun că toate datoriile mele către ANAF sunt afişate. Le plătesc, iar apoi vine ANAF şi îmi spune că mai am de plătit de acum 5 ani, de 10 ani. Cum rezolvaţi problema asta? Aveţi un protocol?”.

Reprezentantul plaformei de plăţi a precizat ulterior, pentru Hotnews.ro, că relaţia cu ANAF este complicată şi complexă.  “Avem un protocol cu această instituţie şi încercăm să rezolvăm situaţiile punctuale. În mod normal noi avem o convenţie cu ei să ne trimită toate tipurile de venit des utilizate. Într-adevăr, sunt situaţii concrete în care nu trimit spre Ghişeul.ro toată suma de plată. Nu depinde de noi acest lucru dar, în acelaşi timp, nu îi lăsăm pe oameni să se descurce singuri în relaţia cu ANAF. Încercăm să intervenim de fiecare dată când există o situaţie de genul acesta prin persoanele noastre de contact de acolo preluând problema punctual şi ducând-o mai departe spre ANAF pentru rezolvarea ei. Încercăm să împingem mult mai eficient şi mai rapid spre rezolvare”, a spus Bogdan Chira, reprezentant al platformei.

Acesta a explicat că sunt situaţii mult mai dure, în care se pun popriri după ce au plătit, pentru că „ANAF este un pic rigid în sensul ăsta”, dar reprezentanţii platformei online încearcă să rezolve aceste probleme.

„Trebuie foarte mult să intervii pe mecanismele lor de reglementare. Încercăm să facem lucrul acesta”, a adăugat Chira.

Gelu Diaconu, fostul şef al ANAF,  a declarat pentru „Adevărul” că problemele informatice ale Fiscului nu pot fi rezolvate „cu doar doi – trei specialişti IT din cadrul MFP şi câteva firme de casă”.

„Operaţionalizarea plăţilor către ANAF prin Gghiseul.ro a fost reglementată în 2016, după plecarea mea. Dar vă pot spune că sunt foarte, foarte multe probleme. Şi acum, aplicaţia pentru persoane fizice a ANAF lasă de dorit. Sunt foarte multe operaţiuni incerte. Faptul că se pune poprire pe conturi, şi după ce sumele au fost plătite, poate să însemne o lipsă de schimb de informaţii, dar şi un decalaj înre momentul plăţii şi cel în care se trimit notificările către persoanele fizice”, a spus Diaconu.

Ghiseul.ro a fost pus în funcţiune în decembrie 2016 pentru ca plăţile taxelor şi impozitelor datorate către ANAF să poată fi efectuate online.

„Prin înrolarea ANAF în Giseul.ro, contribuabilii persoane fizice pot efectua online plata taxelor şi impozitelor pe care le datorează către ANAF, cum ar fi impozitul pe venituri:

*din salarii sau din folosinţa bunurilor,                                                                            *din dividende, dobânzi, premii,                                                                                      *din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală                                                    *din activităţi agricole.

Totodată, pot fi plătite online contribuţiile pentru asigurări sociale de stat datorate de asiguraţi, cât şi amenzile judiciare”, susţinea atunci Ministerul Comunicaţiilor.

Directorul executiv al Asociaţiei de Plăţi Electronice din România (APERO), George Anghel, anunţa atunci că actualizarea informatiilor despre sumele de plată aferente obligaţiilor fiscale către A.N.A.F. se va face pe site-ul Ghiseul.ro în maxim 5 zile lucrătoare de la data plăţii.  Dovada plăţii se eliberează în momentul imediat următor finalizării acesteia şi se salvează în site, o copie fiind trimisă şi pe adresa de e-mail a utilizatorului.

„Sunt necesare însă nişte clarificări: Regula la plăţile făcute pe Ghiseul.ro este ca informaţiile despre sumele aferente taxelor şi impozitelor să fie actualizate în timp real. În cazul A.N.A.F. însă, din considerente de ordin tehnic, această actualizare imediată nu este posibilă, motiv pentru care chiar dacă aţi făcut plata şi aveţi dovada plăţii, informaţiile despre sumele de plată se vor actualiza pe site în câteva zile”, spunea Anghel.

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat recent că la finalul lunii octombrie va fi centralizată situaţia contribuabililor care au sume de plată către ANAF. Din noiembrie vor fi comunicate sumele de plată, iar oamenii vor avea timp să achite până în martie 2019, având o reducere de 10%. Teodorovici anunţă şi că, de la 1 ianuarie, nu se vor mai trimite notificări scrise privind sumele datorate, aceste date urmând să fie disponibile în sistemul electronic.

Toate detaliile pe:
https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/conturi-poprite-persoana-platit-e-posibil-1_5bc58051df52022f758d9bea/index.html

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here