Deși multe economii occidentale se îndreaptă rapid spre plățile electronice, plățile cu numerar domină încă achizițiile de produse de larg consum realizate în zona euro

0
1351
plata-online

Într-un sondaj, publicat de Banca Centrală Europeană , se observă că zona euro este una din marile economii ale lumii care renunță lent la plățile cu numerar, fiind devansată de SUA, Marea Britanie, Australia și Canada.

Anul trecut, aproape 79% din tranzacțiile la punctul de vânzare au fost făcute cu numerar în zona euro. În cazul Germaniei, cea mai mare economie a blocului comunitar, ponderea tranzacțiilor cu numerar a fost de 80%, o dovadă a reticenței germanilor la decizia BCE de a scoate din circulație bancnota de 500 de euro, o mișcare percepută ca primul pas spre renunțarea treptată la numerar.

După ce a trecut prin două războaie mondiale și hiperinflație, germanii se bazează pe plățile cu numerar și chiar și în cazul produselor bancare preferă produsele simple de economii, în special depozitele de numerar.

În contrast, doar 15% din tranzacțiile la punctul de vânzare au fost făcute cu numerar în Suedia, unde numerarul în circulație a scăzut constant în ultimii ani.

În zona euro, cei care utilizează cel mai puțin numerarul la plată sunt olandezii și estonienii, în condițiile în care mai puțin de jumătate din tranzacțiile făcute anul trecut în aceste două țări au fost făcute cu numerar.

Rezultatele sondajului BCE arată că numerarul este atât de vital în zona euro încât un consumator obișnuit poartă în orice moment în portofel cel puțin 65 de euro iar un consumator din Germania peste 100 de euro.

Evidențiind o posibilă schimbare, BCE a precizat că plățile contactless ar putea duce la creșterea rapidă a numărului tranzacțiilor electronice. În astfel de plăți, consumatorii își apropie cardurile sau telefoanele de un terminal de plată, finalizând instant achiziții cu valoare mică, fără a fi nevoiți să introducă PIN-ul.

“Rezultatele sondajului sugerează că viteza cu care astfel de plăți au fost îmbrățișate în unele țări înseamnă că odată ce cardurile de plată și terminalele vor avea și capacități contactless, ponderea plăților contactless ar putea crește semnificativ”, se arată în documentul publicat pe pagina de Internet a BCE.

Deocamdată însă plățile contactless reprezintă doar un procent din vânzări, ceea ce sugerează că orice schimbare va fi una care va avea nevoie de o perioadă lungă de timp.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here