Deşi „investiţiile“ au înghiţit 6,5 mld. euro, cât costul a peste 1.000 km de autostradă la cel mai înalt standard de cost aprobat de guvern, anul trecut nu a fost inaugurat niciun kilometru de autostradă

0
1473
Deşi „investiţiile“ au înghiţit 6,5 mld. euro, cât costul a peste 1.000 km de autostradă la cel mai înalt standard de cost aprobat de guvern, anul trecut nu a fost inaugurat niciun kilometru de autostradă

Şase mii de proiecte de investiţii, în diferite stadii de execuţie, aşteaptă „bani“. În ultimii ani li s-au dat bani,  cu zecile de miliardele de lei. În ultimii cinci ani (2012 – 2016), investiţiile publice au înghiţit 135 de miliarde de lei (30 de mili­arde de euro), dar ei nu se văd aproape nicăieri: în perioada amintită, în folosinţă au fost daţi doar 200 km de autostradă.

În 27 de ani de la căderea comunis­mului, România a construit 500 de km de autostradă. Preşedintele Klaus Iohannis constata : „Guvernările trec, dar problema infrastructurii rămâne în ciuda faptului că nu banii sunt problema“.

 „Problema este că sunt în derulare 6.000 de proiecte «de investiţii» şi toate, evident, mănâncă bani. Nu gestionăm două-trei proiecte mari, iar banii sunt împărţiţi în mii de locuri. În ultima vreme, primăriile pot să se împrumute pentru orice pentru «investiţii». Presa e plină: «A fost inaugurată cea mai frumoasă fântână cântătoare, de 1,3 milioane de euro». Iată unde se duc banii, pentru că şi fântâna cântătoare este tot investiţie! Ceea ce cerem noi este să vedem proiectele esenţiale la start, să vedem bugetele şi finalul execuţiei, să vedem autostrada care trece munţii şi pe cea care leagă Moldova de ţară, nu fântâni cântătoare. Avem nevoie de un proiect de ţară pe infrastructură. Banii trebuie să meargă în 2-3 proiecte, nu în 6.000“, spune Ion Lixandru, CEO al Romtrailer, vicepre­şe­dinte al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România.

România este în faţa unui aparent paradox: când văd cum se umflă promi­siunile în campaniile electorale, econo­miştii acuză că vor fi tăiate din investiţii pentru a satisface cheltuielile sociale. Însă datele statistice arată că România este una dintre ţările Uniunii care au cheltuit în ultimul deceniu cel mai mult, ca procent din PIB, pentru „investiţii“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here