Desfiinţarea a 4.500 de locuri de muncă şi posibile pierderi de 13,7 miliarde lei din PIB, generate de reglementările din domeniul energetic  

0
820
Complexul Energetic Oltenia

 

Distribuitorii de energie electrică, membrii ai Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), spun că noul cadru de reglementare va descuraja investiţiile în modernizarea reţelelor şi va afecta calitatea serviciului, iar reducerea investiţiilor va produce efecte negative şi în economie, cu o pierdere estimată a unei contribuţii la PIB de 13,7 miliarde de lei şi reducerea cu 1,2 miliarde lei a contribuţiilor fiscale plătite anual la bugetul de stat.

”Dincolo de impactul la consumatori, studiile arată că noile reglementări pentru domeniul distribuţiei de energie electrică vor conduce la pierderea unei contribuţii la PIB de 13,7 miliarde de lei şi la o pierdere de aproximativ 4.500 de locuri de muncă în economie, în perioada 2019-2023, ceea ce va conduce la reducerea cu 1,2 miliarde lei a contribuţiilor fiscale plătite anual la bugetul de stat sub forma veniturilor fiscale din impozitul pe profit, taxe şi contribuţii la asigurările sociale”, arată un comunicat transmis de ACUE.

Economia pe care consumatorii o vor resimţi în factura de energie electrică este aproape nulă, spun reprezentanţii federaţiei.

”Distribuitorii de energie electrică membri ai Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la efectele negative pe care le vor avea asupra reţelelor şi consumatorilor metodologia de stabilire a tarifelor de distribuţie a energiei electrice şi reducerea ratei reglementate a rentabilităţii aplicată acestor tarife, adoptate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)”, adaugă ei.

Strategia energetică a României, în curs de aprobare şi aliniată cu direcţiile de dezvoltare ale cadrului de reglementare european, subliniază nevoia imperioasă de investiţii în sector, ceea ce vine în contradicţie cu prevederile reglementărilor aprobate de ANRE, care sunt de natură să diminueze volumul investiţiilor şi să crească decalajul dintre România şi celelalte ţări din UE, afirmă reprezentanţii ACUE.

Ei spun că sectorul distribuţiei de energie electrică şi de gaze naturale este strategic pentru economie şi trebuie reglementat din această perspectivă, motiv pentru care are nevoie de un cadru de reglementare clar, predictibil şi stabil, care să stimuleze investiţiile şi creşterea calităţii serviciilor în beneficiul consumatorilor.

Aceştia mai precizează:

”Fără un cadru transparent, clar şi stabil, care să reflecte condiţiile de piaţă, pentru următoarea perioadă de reglementare, nivelurile actuale de invesţitii nu vor putea fi susţinute. O reducere semnificativă a investiţiilor va avea ca efect final scăderea calităţii serviciului, afectând atât consumatorii casnici, comerciali şi industriali, cât şi competitivitatea economiei româneşti”.

Astfel, o scădere a volumelor de investiţii ar anula efectele de îmbunătăţire înregistrate ca rezultat al investiţiilor de aproximativ 1,2 miliarde de euro realizate în perioada 2014-2017 în reţelele de distribuţie a energiei electrice, respectiv reducerea duratelor de întrerupere medii de la 700 la 284 minute/consumator/an.

Pentru acest an, operatorii de distribuţie energie electrică au în curs de realizare investiţii totale de aproape 400 milioane de euro.

Mai mult decât atât, efectul de scădere a tarifului de distribuţie va fi aproape nul pentru factura finală a consumatorilor casnici. De exemplu, o familie cu un consum standard de circa 100 kWh/lună va economisi sub 1 leu/lună la factură, adaugă conducerea ACUE.

”În baza principiului transparenţei în procesul de reglementare, ACUE a solicitat ANRE să amâne adoptarea acestora pentru o perioadă de şase luni, pentru a oferi timpul necesar unei consultări reale şi a unei analize corecte a efectelor indicatorilor propuşi, în vederea evitării riscurilor semnificative prezentate de aceste reglementări la adresa capacităţii operatorilor de a efectua investiţiile necesare pentru modernizarea şi dezvoltarea reţelelor şi îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie”, subliniază ACUE.

Federaţia precizează că aprobarea de către ANRE a reglementărilor pentru perioada următoare de reglementare, pentru sectorul de distribuţie a energiei electrice nu va aduce beneficii consumatorului de energie ci, dimpotrivă, ar putea afecta indicatorii de calitate ai serviciului de distribuţie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here