Deputatul liberal de Timiş Marilen Pirtea susţine că, după numai un an de guvernare a social-democraţilor, inflaţia a crescut, puterea de cumpărare a românilor a scăzut, iar ROBOR-ul îi “sufocă”

0
1281

Deputatul, secretar al Comisiei pentru buget finanţe bănci a Camerei Deputaţilor, avertizeaza totodată că “vor veni zile grele” şi că “decontarea populismului necontrolat pică tot pe seama omului de rând”.

”La un an de guvernare PSD, avem un ROBOR care sufocă românii, puterea de cumparare scade, iar viaţa este mai scumpă. Îmi este dificil să accept ideea că la nivelul guvernării există o atât de mare incompetenţă, însă cifrele nu mint”, afirmă într-un comunicat deputatul Marilen Pirtea.

Potrivit lui Pirtea, care citează date ale Institutului Naţional de Statistică, rata inflaţiei a crescut de la 0,1% în ianuarie, la 1,8% în septembrie, în timp ce carburanţii s-au scumpit cu 2,19% într-o singură lună, septembrie, faţă de august.

”Numai în septembrie s-au înregistrat creşteri pe linie la toate produsele, cele alimentare urcând de la o lună la alta cu 0,54%, la fel şi cele nealimentare. Un alt exemplu este creşterea preţului la servicii, cu 0,32% din august până în septembrie. Toate aceste scumpiri, cauzate de o guvernare defectuoasă, scot bani mulţi din buzunarele românilor”, punctează deputatul PNL.

Marilen Pirtea exemplifică, arătând că preţurile au crescut, în intervalul menţionat, astfel: la carnea de porc (cu 0,61%), la preparatele din carne (0,60%), untul (2,06%), ouăle (4,16%), legume şi conserve (2,61%), la confecţii (0,61%), încălţăminte (0,62%), iar la servicii cu 0,32%.

Deputatul PNL mai subliniază că indicatorul ROBOR, influenţat negativ de politicile economice din ultima perioadă, a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii trei ani.

”Creşterea ratei dobânzii de referinţă scoate cu 140 de lei mai mult din buzunarul românilor care s-au împrumutat, de exemplu, cu suma maximă disponibilă prin programul Prima Casă. Este un şoc greu de dus de către cei mai mulţi dintre românii cu credite. Aruncarea vinei pe Banca Naţională este doar o încercare patetică de a ascunde adevărul, principalul motor de creştere a dobânzii fiind politicile fiscale şi economice ale Guvernului”, comentează Pirtea.

Acesta susţine că toate cifrele şi simulările economice anunţă perspective şi mai sumbre, întrucât scumpirile se vor accentua pe final de an, iar facturile la gaz şi curent ”scapă de sub control”.

”Suntem în faţa unui val de scumpiri care îi va pune la mare încercare pe români. Le recomand să fie pe cât posibil de cumpătaţi în cheltuirea banilor de care dispun şi să stea departe de noi împrumuturi bancare. Vor veni zile grele. Decontarea populismului necontrolat pică tot pe seama românului de rând, în niciun caz pe cei care ne împing spre marginea prăpastiei”, conchide Marilen Pirtea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here