Deprecierea leului va fi plătită scump de fiecare român. Mâncarea se scumpeşte de luna viitoare

0
911

Inflaţia va fi plătită scump de fiecare român. Luna februarie va veni cu creşteri ale preţurilor la mai multe produse şi servicii, inclusiv la alimente. Pentru mâncarea din import românii vor plăti mai mult cu până la 8 %. Iar situaţia este cu atât mai gravă cu cât mai mult de jumătate din marfa din magazinele noastre provine din străinătate.

„Preţurile, în special cele ale alimentelor, vor creşte cu cel puţin 6 – 8% din luna februarie, pentru că leul s-a devalorizat puternic în ianuarie, cu aproape 10 bani, iar acest lucru se va răsfrânge asupra importurilor. Cum România importă mai mult de jumătate din alimentele aflate la raft, acest lucru va fi foarte vizibil.

Pe de altă parte, angajatorii, chiar şi cei din mediul privat, au fost obligaţi să majoreze salariile de la 1 ianuarie, de la 1.900 lei brut, la 2.080 lei brut şi 2.350 lei brut pentru cei cu studii superioare care profesează de cel puţin un an în domeniile în care s-au specializat.   De unde credeţi că vor scoate bani, în februarie, pentru plata acestora? Din buzunarul lor? Nu. Din cel al cumpărătorilor. Toate aceste cheltuieli de producţie, pe plan intern, se vor răsfrânge în preţuri. Adică, toate preţurile vor creşte din februarie, pe de o parte din cauza deprecierii leului, iar de cealaltă din cauza creşterii costurilor de producţie”, au declarat pentru „Adevărul” surse avizate.

Prăbuşirea monedei naţionale cu aproape 10 bani în perioada 3 – 25 ianuarie (de la 4,6656 lei/euro, la 4,7648 lei/euro) va atrage pierderi pe bandă rulantă pentru plăţile în moneda europeană.
Şi în cazul plăţilor la abonamentele de telefonie mobilă, devalorizarea leului ne obligă scoatem mai mulţi bani din buzunare.

Moneda europeană a început să crească după Crăciun. Pe 24 decembrie, euro a scăzut la cea mai mică valoare din 13 septembrie 2018 în faţa leului: 4,6413 lei/euro.
*Băncile comerciale au anunţat pe 29 ianuarie cursuri de schimb pentru euro, la vânzare, între 4,79 lei şi 4,84 lei.
*Dolarul a scăzut la 4,15 lei, faţă de 4,16 lei, cursul anunţat ieri de BNR. Maximul istoric în faţa monedei naţionale (4,3504 lei/dolar) a fost atins pe 28 decembrie 2016.
*ROBOR la trei luni a scăzut ieri la 3,10%, faţă de 3,11%, nivelul anunţat în şedinţa precedentă.
*ROBOR la şase luni a scăzut ieri la 3,31%, faţă de 3,34%, nivelul din şedinţa precedentă. Primele patru bănci din sistemul bancar lucrează cu dobânzi legate de indicele de referinţă Robor la 6 luni.
*Aurul a crescut ieri la 174,9952 lei pentru un gram şi a atins cel mai ridicat nivel din 18 aprilie 2017 (175,4318 lei pentru un gram).

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here