Depășind BCR, Banca Transilvania a devenit cel mai mare grup financiar din România

0
983
franci elveţieni

Banca Transilvania (BT) a depășit Banca Comercială Română (BCR) și a devenit cel mai mare grup bancar din România în funcție de active, dar și cel mai profitabil, scrie Ziarul Financiar.

Grupul BT avea la finalul lunii iunie active de 75,3 miliarde de lei, în urcare cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 5,1 miliarde de lei peste BCR, notează publicația.

Profitul net pe prima jumătate de an a fost de 865 de milioane de lei pentru Banca Transilvania și de 697 milioane de lei în cazul BCR.

Strategii diferite

Cele două grupuri au avut, însă, strategii diferite. Banca Transilvania a achiziționat în ultimii ani atât Volksbank, cât și Bancpost.

Volksbank a fost implicată în scandalul creditelor în franci elvețieni, iar legat de Bancpostse afla in toiul unui alt scandal, cel al creditelor vandute in strainatate, desi titularii nu erau in urma cu plata.

Pe de altă parte, Banca Transilvania s-a poziționat ca o bancă destinată micilor întreprinderi și a acordat credite.

Dincolo, BCR – preluată în 2006 de către grupul austriac Erste – a avut de înfruntat criza din 2008 și creșterea numărului de credite neperformante. Mare parte dintre acestea au fost vândute, ceea ce explică și diferența de active între cele două entități.

BCR a dominat foarte mult timp peisajul bancar românesc. În urmă cu zece ani, BCR era pe primul loc în funcție de active, iar BRD era pe locul al doilea.

Plecări și fuziuni

În ultimii ani, sectorul bancar românesc a trecut printr-un proces masiv de restructurare și consolidare. Piraeus a fost cumpărată de către fondul JC Flowers, iar Banca Carpatica a fuzionat cu Nextebank și a rezultat Patria Bank.

De asemenea, Bank leumi s-a retras din Romania, iar activele sale au fost preluate de fondul britanic Argo Capital. Concomitent, Marfin Bank a fost vanduta unui consortiu de fonduri.

OTP Bank a preluat National Bank of Greece, însă Banca Națională a României (BNR) a respins tranzacția. Anterior, OTP a cumpărat Millenium Bank.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here