Degeaba esti punctual la intalnirea cu moneda EURO daca…nu te-a chemat nimeni

0
2877

Cu toate că nimănui nu-i prea pasă când zice guvernul că vom adera oficial la euro, dat fiind că economia României este de ani mulți puternic euroizată – atât de euroizată încât până și valoarea cartelei Hipsterova (2 euro) este măsurată tot în moneda unică europeană – cred totuși că este important să dăm atenție cuvântărilor publice pe această temă. Ei bine, ce am aflat noi ieri de la ministrul de finanțe?

“E foarte importantă convergenţa reală la euro şi mă refer la convergenţa veniturilor populaţiei. După cum ştim, în acest moment, veniturile populaţiei, acest PIB pe cap de locuitor, este undeva la 55% din media europeană. Bunele practici arată că aderarea unor monede într-o zonă monetară ar trebui să se facă acolo unde veniturile populaţiei sunt undeva la 70-80% din media veniturilor populaţiei din respectiva zonă monetară.”

Bine, am explicat deja păcăleala cu convergența reală.

Dar ce înseamnă convergența reală? Ehe, aici e aici: convergența reală înseamnă ce vor băieții deștepți să însemne! De exemplu, zic unii, convergența reală se exprimă prin nivelul PIB/loc., iar România ar trebui „să prindă din urmă” media UE înainte de a se unifica monetar (a se citi, înainte de a intra în cartelul zonei euro). Pe șleau, o țară săracă nu are cum să folosească aceeași monedă cu o țară bogată; trebuie să fie ambele cam la fel de bogate. Cum era de așteptat, unei asemenea gogoși intelectuale este imposibil să-i găsim un indicator de măsură cât de cât adecvat: cât să fie PIB/loc. ca să primim ok-ul de la experți că putem intra în zona euro, să fie 50% din media zonei euro, să fie 60%, să fie 70%, să fie 100%? Răspunsul e unul singur: „cine știe?!” Sau, precum în bancul cu matematicianul, contabilul și economistul: „cât vrei să facă?!”

Și ca să vedeți că bancurile sunt adevărate, până foarte recent nivelul folosit pentru a exprima convergența reală era 60% din media UE. Mugur Isărescu ridica un pic ștacheta fix cu un an în urmă – ultimele țări intrate în zona euro sunt țările baltice, unde PIB/loc. era de aproximativ 60% din media zonei euro:

Aderarea la euro 1

Ieri Anca Dragu a stabilit un nou prag. În opinia sa nu se poate spune că am realizat convergența reală decât când vom ajunge la 70-80% din media zonei monetare. Bomboana de pe coliva aderării la euro fiind aceea că ministrul de finanțe nu se referea la PIB/loc., ci la veniturile populației – tehnocrații știu de ce, fiindcă dacă ne uităm la venituri vedem că România stă și mai prost decât stă la PIB.

PIB/loc. în România este de 55% din media UE, în vreme ce veniturile populației sunt la 45%! Până vom ajunge noi la 70-80% din media UE vor mai trece 10 ani, iar până vom ajunge la 70-80% din media zonei euro vor mai trece probabil 20 de ani. Cu alte cuvinte, Anca Dragu a spus Aleluia aderării la euro. Sau credeți că era doar obosită?

Aderarea la euro

***

Sunt curios dacă bancul va merge până la capăt și cineva ne va spune într-o zi că, de fapt, merită să folosim legal euro doar când veniturile noastre vor fi egale cu media zonei euro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here