Deficitul de magneziu în contextul pandemiei de coronavirus

0
731
Dr. Cătălin Colț medic rezident medicină sportivă Institutul Național de Medicină Sportivă

Noua pandemie cu coronavirus (SARS-CoV-2) a adăugat două noi expresii în vocabularul nostru de zi cu zi – „distanțare socială” și „carantină”. Lumea medicală din întreaga lume este preocupată, în aceste zile, de descoperirea unor mijloace eficiente de prevenire a infecției dar și de tratamentul pacienților cu simptome severe si grave din secțiile de boli infecțioase și ATI. E o luptă teribilă, cu un „dușman” în mare parte necunoscut și foarte periculos, mai ales pentru anumite categorii de vârsta (cei peste 65 de ani) și pentru persoanele cu comorbidități – boli cardiovasculare, boli respiratorii cronice, diabet zaharat sau afecțiuni oncologice.

Pandemia cu coronavirus, cu punct de plecare, în luna decembrie a anului trecut în orașul Wuhan din provincia Hubei, a afectat întreaga populație a globului. Afectați sunt deopotrivă și cei infectați cu SARS-CoV-2 și cei neinfectați. Pe de o parte, aproximativ 20% dintre cei care au contractat virusul, pot necesita internare în secțiile de boli infecțioase și terapie intensivă. Dar, și cei infectați asimptomatici sau cei neinfectați, izolați la domiciliu pot suferi (din cauza izolării dar și a știrilor alarmiste, false și panicarde), traume emoționale și psihice. Așa încât, anxietatea, depresia și atacurile de panică sunt inerente în această perioadă, cu mare încărcătură emoțională.

Deficitul de magneziu este o problemă actuală a societății moderne în care trăim, chiar și în condiții normale de viață și de muncă. Cu atât mai mult, putem fi afectați de acest deficit, acum în condiții de criză. În contextul epidemiologic actual, lipsa unui aport optim de magneziu poate fi un factor de risc, atât pentru sănătatea noastră fizică cât mai ales pentru cea psihică.

Magneziul este necesar pentru buna funcționare a sistemului imunitar, atât de încercat în această perioadă. Există o relație strânsă între magneziu și sistemul imunitar, magneziul având un rol important atât în imunitatea nespecifică (înnăscută) cât și în cea specifică (dobândită). Magneziul este esențial pentru dezvoltarea și proliferarea limfocitelor T, cu rol în imunitatea mediată celular dar și pentru buna funcționare a limfocitelor T helper CD4+. Magneziul are și rol antiinflamator, reducând eliberarea substanței P (un mediator al inflamației) și a altor molecule proinflamatorii.

Cercetări preliminare au arătat că pacienții cu patologii asociate cardiovasculare sunt mai afectați în cazul infecției cu SARS-CoV-2, mortalitatea în cazul acestora fiind de 10,5%. Suplimentarea cu magneziul este benefică pacienților cu hipertensiune arterială, boală coronariană, aritmii sau insuficiență cardiacă. O atenție deosebită trebuie acordată persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, mortalitatea în cazul lor fiind de până la 6%, mult mai mare decât în cazul celor fără comorbidități.

Magneziul are efect antiinflamator și reduce inflamația la nivelul plămânilor, îmbunătățind astfel funcția pulmonară. De asemenea, magneziul are efect bronhodilatator și reduce hiperreactivitatea căilor aeriene. Aceste beneficii sunt cu atât mai importante în cazul persoanelor infectate cu noul coronavirus.

De asemenea, magneziul ajută la reducerea stresului și anxietății și inducerea unei stări de calm și relaxare. Magneziul inhibă eliberarea cortizolului care contribuie la accentuarea anxietății, depresiei, insomniei și a schimbărilor de dispoziție. Și, nu în ultimul rând, magneziul este esențial persoanelor în vârstă, deficitul de magneziu având consecințe nefaste în ceea ce privește agravarea bolilor cardiovasculare, neuropsihiatrice și a diabetului zaharat dar și accentuarea stresului și scăderea imunității. Suplimentarea cu magneziu, la persoanele de vârsta a treia, este cu atât mai importantă, în contextul actual, cu cât alimentația acestora este departe de a fi una echilibrată și bogată în magneziu.

Referințe bibliografice:

1Tam, M., Gomez, S., Gonzalez-Gross, M., Marcos, A. Possible roles of magnesium on the immune system. European Journal of Clinical Nutrition (2003) 57, 1193–1197.

2The Magnesium Miracle, Dr. Carolyn Dean MD ND. https://drcarolyndean.com/2017/10/the-magnesium-miracle-2017/

3de Baaij, J.H.F., Hoenderop, J.G.J., Bindels, R.J.M. Magnesium in Man: Implications for Health and Disease. Physiol Rev 2015, 95: 1–46.
4Al Alawi, A.M., Majoni, S.W., Falhammar, H. Magnesium and Human Health: Perspectives and

Research Directions. International Journal of Endocrinology 2018: 1-17.

5https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

6https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here