Deficitul bugetar se rezolvă numai prin reducerea risipei

0
904

Problema analizelor FMI/Băncii Mondiale în materie de impozitare este ascunderea sub preș a calității guvernării. FMI/BM tratează statul ca pe un mecanism impersonal, ca pe o cutie neagră. Ideea lor este următoarea: statul are deficit deoarece, printre altele, colectează puține taxe, deci hai să mărim taxele și vom rezolva deficitul.

În realitate, statul nu e o cutie neagră, ci o instituție populată și condusă de oameni; de nomenclatura ex-comunistă sau neo-fesenistă. Sunt aceiași oameni care conduc de decenii. Atenție: nu mă refer neapărat la oamenii din prim-planul politicii, fiindcă mulți dintre ei sunt simple măști, niște clovni. Mă refer la oamenii cu putere de conducere din structurile statului, la birocrații-dinozauri din ministere, din companiile de stat: sunt tot ei, de decenii. Prin ce s-au remarcat? Prin spargerea banilor, prin risipă colosală.

Oare directorii FMI/BM și-ar lăsa banii pe mâna acestor personaje, pe mâna birocraților din România? Mă îndoiesc profund. Dar – culmea! – ei ne sfătuiesc pe noi, cetățenii de rând, să facem acest lucru. Thanks but no thanks. Statul este condus prost, ăsta este elefantul din încăpere pe care FMI/BM se prefac că nu îl văd. Oricâți bani i-ai da, mai multă risipă va face. Acest stat trebuie reformat, altminteri degeaba îi pui la dispoziție noi fonduri, ele vor dispărea ca într-un sac fără fund. Atât le trebuie politrucilor și nomenclaturiștilor locali: să se vadă liberi de constrângeri bugetare!

Imediat vor cheltui demagogic toți banii pe care îi vor obține din noile impozite, mai mari, iar deficitul bugetar nu va dispărea. Vreți dovada? Austeritatea din 2010. Unde a dus? A reparat statul? Nu. Așa că astăzi ne văităm că suntem aproape în același context. Normal că suntem aproape în același context și normal că o nouă creștere de impozite nu va rezolva nimic durabil fiindcă, repet, oamenii de la conducere sunt aceiași. Cât timp la conducere sunt hoți și incompetenți, vor devaliza tot ce vor prinde. Așadar, nu putem judeca mecanicist sau orbește adecvarea impozitării din România, fără să dăm atenție contextului: România este condusă cel mai prost din Europa, România are practici feudale. Mă opun, ca întotdeauna, creșterii birurilor.

Să fie limpede, sunt în favoarea eliminării excepțiilor, a portițelor și a dublului tratament, dar sunt contra creșterii poverii fiscale, a măririi cotelor de impozitare. Cred că deficitul bugetar se poate rezolva prin reducerea risipei. Iar risipa se poate reduce prin livrarea unui șut în fund nomenclaturii care căpușează țara. Unii vor spune că sunt naiv. Nici vorbă, eu sunt realist. Naivi sunt tocmai cei care cred (cu adevărat) că fără o schimbare în calitatea guvernării, doar creșterea taxelor va însănătoși finanțele publice. Ideea lor nu are suport nici în teorie, nici în practică. Nu știu câți astfel de oameni sunt în România, probabil printre ei se află mulți lupi în haine de oaie, oameni ai sistemului care plâng de mila sistemului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here