Deficitul bugetar se îndreaptă spre 4,5% din PIB. Finanţele trebuie să găsească resurse pentru încă 10 miliarde de lei

0
960

Economistul şef, Ionuţ Dumitru, atrage atenţia asupra faptului că, dacă statul român îşi doreşte păstrarea obiectivului de 3% din PIB pentru deficitul bugetar pentru anul în curs, ar trebui să găsească resurse suplimentare la capitolul venituri, de circa 10 miliarde de lei. Taxele deja anunţate în presă pentru rectificarea bugetară nu sunt suficiente pentru a acoperi deficitul bugetar care se îndreaptă în acest moment către de 4,5% din PIB, potrivit calculelor sale, bazate pe evoluţia de până acum şi pe istoricul datelor.

“Dacă la 6 luni, nivelul deficitului bugetar a fost de 1,94% din PIB, pentru tot anul, bazându-ne doar pe datele actuale şi pe evoluţia istorică a derficitului bugetar, fără măsuri radicale la rectificarea bugetară anunţată, nivelul deficitului se va îndrepta către 4,5% din PIB”, spune Ionuţ Dumitru. El precizează că nivelul deficitului bugetar se îndreaptă clar către acest nivel, dacă sunt luate în calcul tiparele evolutive semestriale şi nu va exista nici o corecţie a cuantumului veniturilor ca urmare a rectificării bugetare.

Ionuţ Dumitru precizează că, “dată fiind execuţia bugetară la şase luni şi tiparul existent pe semestrul I, deficitul bugetar va ajunge la circa 4,5% din PIB în acest an.

“Chiar dacă diferenţa de 0,5% din PIB ar fi salvată din măsuri temporare pe final de an, din amânări ale rambursărilor de TVA sau neplata la timp ale unor îndatoriri guvernamentale, tot rămâne o diferenţă de 1% din PIB. Conform calculelor noastre, în cazul în care guvernul păstrează obiectivul de 3% deficit bugetar, acel 1% care trebuie acoperit ar fi de circa 10 miliarde de lei. Per total, taxele noi anunţate până acum în presă ca fiind parte a rectificării bugetare: majorarea accizelor la ţigări, taxă pentru conţinut mare de zahăr în băuturile răcoritoare şi impozitarea pensiilor speciale, nu sunt suficiente pentru a acoperi acel necesar de 10 milirde de lei. Asta în cazul în care guvernul va păstra obiectivul de 3% deficit bugetar”, spune Ionuţ Dumitru.

De aceea, analistul concluzionează că, dacă Guvernul va ramâne la obiectivul de 3%, va avea nevoie de  aplicarea unor corecţii ceva mai dure decât cele anunţate.

Guvernul urmează să publice proiectul de rectificare bugetară care va fi aprobat în şedinţa executivului din 5 august. Rectificarea este negativă, deficitul este de 20 de miliarde de lei, adică 1,94% din PIB, iar mai multe ministere cheie, printre care Transporturi, Educaţie şi Sănătate pierd bani. Serviciile de informaţii, cu excepţia STS vor primi bani în plus la rectificarea bugetară.

Toate detaliile pe:

https://www.economica.net/ionut-dumitru-rzb-deficitul-bugetar-se-indreaprta-spre-4-5prc-din-pib-finantele-trebuie-sa-gaseasca-resurse-pentru-10-miliarde-de-lei_172103.html

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here