Deficienţa de vitamina B12: Recunoaşterea modelelor simptomatice tipice

0
3593
Simpozionul Internaţional al Society for Biofactors

Simpozionul Internaţional al Society for Biofactors (Societatea pentru Biofactori)

Lipsa vitaminei B12 este o problemă foarte răspândită mai ales în rândul persoanelor în vârstă, a explicat Prof. Karlheinz Reiners, fost Director Adjunct al Clinicii de Neurologie de la Spitalul Universitar din Würzburg (Germania): “Cele mai multe cazuri de deficienţă apar la grupa de vârstă de peste 50 de ani, fiind rezultatul absorbţiei intestinale insuficiente” a explicat medicul neurolog. În ultimii ani, dietele restrictive precum cele urmate de vegetarieni au devenit principalele cauze ale unor astfel de deficienţe. Din păcate, deficienţa de vitamina B12 a fost ignorată prea des din cauza simptomelor sale nespecifice, afirmă cu părere de rău Prof. Reiners. O importanță semnificativă  a avut-o recunoaşterea modelelor tipice ale deficienţei de vitamina B12, care constau în simptome hematologice, neurologice şi psihologice.

Din punct de vedere neurologic, cele mai grave simptome sunt cauzate de o conducție nervoasă deficitară în segmentele dorsale ale coloanei vertebrale, cauzând instabilitate în poziție verticală şi în timpul mersului, ataxie şi deficienţe senzoriale neobișnuite, traduse de cele mai multe prin senzația de ‘cătuşe strânsă’ în jurul gleznelor și senzaţia de ‘picioare arzânde’. În plus, pot apărea stări depresive, pierderi cognitive sau chiar demenţă. “În ultimii ani, administrarea de suplimente de B12 a fost identificată ca fiind unul din puținele tratamente care contracarează involuţia creierului şi declinul cognitiv legate de înaintarea în vârstă”, a subliniat Prof. Reiners.

Un mesaj pozitiv pentru pacienţi a fost şi faptul că studiile mai recente au indicat faptul că deficienţa poate fi tratată prin tratament oral cu doze mari (1.000 µg) de vitamina B12 pe zi, la fel de eficient ca şi prin tratamentul parenteral, a explicat Reiners. Acest lucru înseamnă că această administrare orală a suplimentului este o formă de tratament simplă, sigură şi necostisitoare.

În general, specialiştii au fost de acord că trebuie acordată mai multă atenţie administrării de biofactori. “Poţi vedea doar ceea ce ştii”, a subliniat Prof. Classen. La grupurile de risc trebuie luate întotdeauna în considerare eventualele deficienţe. Un tratament optim pentru acești pacienţi este posibil doar dacă aceste deficiențe sunt compensate în timp util.

Pentru informaţii suplimentare accesaţi www.gf-biofaktoren.de/en/

Sursa: Simpozionul Internaţional al Society for Biofactors “Biofactorii în bolile metabolice”, 8 septembrie 2016, Bucureşti

Society for Biofactors e.V. este o asociaţie non-profit care îşi propune să promoveze principiile ştiinţifice fundamentale ale tratamentului şi profilaxiei cu biofactori.

www.gf-biofaktoren.de

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here