DE UNDE VREA STATUL „SĂ ATRAGĂ” NOI RESURSE FINANCIARE. IMPOZITAREA ACTIVITĂȚILOR CASNICE ESTE NOUA SOLUȚIE GĂSITĂ DE CEI DE LA GUVERNARE

0
830

“Când țara arde, baba se piaptănă.”
Cam așa funcționează și politica în România.

În timp ce România este în pragul unui colaps din punct de vedere financiar, și am explicat acest lucru și în articolele de pe rețeaua profesională LinkedIn, cât și în cele expuse în publicații de specialitate, actuala guvernare s-a luminat și consideră ca pașaportul nostru pentru ieșirea din aceasta situație o reprezintă impozitarea activităților casnice.

Ministrul Muncii anunță un proiect de lege privind reglementarea activităților casnice ocazionale, efectuate de către o persoană fizică având calitatea de prestator casnic în folosul unei alte persoane fizice care are calitatea de beneficiar.

Acest lucru ar urma să se facă prin instituirea unui sistem de plată și evidență a persoanelor care desfășoară activități casnice ocazionale în baza unor tichete de activități casnice, cumpărate de beneficiar și preschimbate ulterior în numerar de către prestatorul casnic, după reținerea contribuțiilor și a impozitului aferente, în acest fel lucrătorul dobândind calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale și de sănătate.

De aceste tichete ar putea beneficia orice persoană care a împlinit vârsta de 16 ani.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, 39% din populaţie este inactivă în România.

Guvernul estimează că aproximativ 1,2 milioane de persoane s-ar putea încadra în acest proiect legislativ.

Conform proiectului de lege, din suma brută plătită de angajator, prestatorul casnic primeste 79,2%, iar statul ia 20,8% sub formă de contribuții de pensii și sănătate și impozit.

Exemplu: Să presupunem că un prestator acumulează într-o lună:

Venituri brute= 2,505 lei (adică 167 tichete)

Impozit datorat= 20.8% * 2,505 = 521 lei

Venit net= 2,505 – 521= 1,984 lei

Plata contribuției de asigurări sociale ar oferi prestatorului casnic calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, NUMAI în cazul în care:

>>> prestatorul casnic preschimbă în numerar un număr de cel puțin 50 de tichete de activități casnice într-o lună calendaristică.

Asta înseamnă tichete în valoare totală de minim 750 de lei.

Având în vedere frecvența/sezonalitatea cu care aceste activități se desfășoară (unii sunt chemați doar ocazional la curățenie, numai în anumite zile, ore etc.) mulți din acești prestatori se pot trezi ca nu întrunesc această condiție cumulativă privind tichetele primite, așadar, conform proiectului de lege, se înțelege ca aceștia vor fi totuși IMPOZITAȚI, dar NU vor obține și titulatura de „ASIGURAT”, dacă nu au acumulat tichete în valoare de minim 750lei.

CINE PIERDE ÎN ACEST CAZ? Doar Cetățeanul.

CINE CÂȘTIGĂ? Statul.

Baza de impozitare din acest sector, de activități casnice, știm cu toții, că nu este printre cele mai mari, astfel încât să exercite un impact financiar atât de puternic, încât să justifice necesitatea acestei legi.

În schimb pentru persoanele care efectuează astfel de servicii, impactul poate fi unul foarte mare dacă ne referim la cash flow. Și evident, aici nu ma refer la unul pozitiv.

Să nu mai menționam de cazurile de evaziunea fiscală din România sau de spălare de bani – care, dacă ar fi identificate, ar avea într-adevăr un impact monetar notabil la bugetul statului.

Vezi ultimile 2 cazuri pe care le-am analizat in acest sens in cadrul unor interviuri acordate pentru Săptămâna Financiară:

Opinia specialistilor in economie despre cum in Romania anumite multinationale din industria farmaceutica ocolesc taxele catre stat. Astazi despre povestea „de succes” a Woerwag Pharma condusa de Presedinta Asociatiei de Podiatrie -Norina Alinta Gavan- cum sa driblezi plata a zeci de milioane de euro impozite pe profit si pe dividend catre statul roman.

Schema de spalare de bani de o simplitate hilara folosita de mogulul imobiliarelor Liviu Tudor pentru a-si finanta vila din Franta-devoalata de analiza unui auditor financiar. Cotat cu o avere de 300 de milioane de euro, mogulul a recurs la o forma de „optimizare” fiscala imorala prin neplata taxelor catre autoritatile fiscale din Romania. ANAF doarme in papuci…dar face „liste ale rusinii”


Eu sunt apolitică. La începutul săptămânii am comentat un alt proiect de lege, care mi s-a părut de bun simț și care ar produce un efect economic pozitiv.

Întotdeauna mă raportez strict la ce spun cifrele și atât.
Nu am niciun alt interes.

Dar această idee, de impozitare a activităților casnice, mi se pare pur și simplu o glumă proastă.

Dacă cineva aflat în acest sector dorește și are resursele necesare poate oricând să se asigure benevol în cadrul serviciului de asigurări de sănătate.
Este undeva pe la maxim 200 lei/lună.

Dar adevărul este că majoritatea nu își permit acest lucru.

Am prieteni de familie medici – unii dintre ei chiar conducători de secții în spitale importante din România, care îmi povestesc că majoritatea pacienților nu au asigurări medicale și că aleg să nu se interneze/să petreacă o perioadă mai mică în spital decât ar trebui tocmai din cauza acestui lucru.

Aceasta este realitatea.

Care ii va afecta din nou pe cei care nu au nicio vină că în România unii se joaca cu viețile lor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here