De la „naşa Gabriela”, fără număr… Se ştie!

1
5430

74 milioane de euro risipite de duamna Pandele Firea din banii bucurestenilor!

În ultima vreme apar tot mai multe dovezi ale modului dezastruos de gestionare a banului public, de către Primăria Capitalei şi salba de instituții și companii municipale din subordine, sub luminată conducere a Gabrielei Firea. Nu mai puţin de 74 de milioane de euro au fost cheltuiţi în devălmăşie, în ultimii 4 ani, pentru iluminatul festiv de sărbători și pentru organizarea de concerte, spectacole, festivaluri și alte evenimente. Este din ce în ce mai limpede de ce Bittman şi băieţii lui plâng, câteodată.

Pentru comparaţie, pentru că se tot vorbeşte despre sistemul de termoficare care stă să crape, la propriu, în fiecare moment, „Primăria Firei” a cheltuit, în cei patru ani de mandat, doar 15 de milioane de euro pentru reparații și înlocuirea țevilor şi 784 de milioane de euro pentru subvenționarea agentului termic furnizat populației. Este drept, au fost încheiate mai multe contracte pentru proiectarea și executarea lucrărilor de reparații la rețeaua de termoficare, însă, la final s-au cheltuit doar 15 milioane de euro, extrem de puţin pentru un oraş de mărimea şi cu problemele Bucureştiului. Sumele menţionate au fost făcute publice de actuala conducere a Primăriei Capitalei iar la solicitarea G4Media.ro, „duamna” Gabi, o adevărată maestră a mestecării vorbelor şi a disimulării realităţii, a transmis următorul comentariu:” Comparaţia pe care o realizaţi mi se pare absurdă, irelevantă din toate punctele de vedere şi făcută cu rea-intenţie. Nu înţeleg nici care poate fi scopul unei astfel de comparaţii, în afară de cel evident, de a încerca să manipulezi opinia publică şi de a denigra, încă o dată, nu doar activitatea mea, ci şi pe cea a tuturor celor care au lucrat în administraţia locală din Bucureşti. Aştept însă cu interes următorul dvs articol în care veţi compara, cu siguranţă, costurile Festivalului Enescu sau UNTOLD cu cele privind înzestrarea armatei, construcţia de căi ferate sau deschiderea de noi linii de metrou.

Municipiul Bucureşti are peste 25 de instituţii de cultură – teatre, muzee, centre dedicate copiilor şi tinerilor, centre culturale. Evident, mai mult decât oricare dintre oraşele României. Aceste instituţii sunt producătoare de evenimente sau susţinătoare prin parteneriat, fie că e vorba de concerte, expoziţii, gale.

Unele dintre aceste evenimente sunt recunoscute la nivel european şi aş menţiona doar câteva – Spotlight, Art Safari sau IMapp. Doar pentru a putea candida în vederea obţinerii organizării unor astfel de evenimente se cheltuiesc fonduri consistente. Festivalurile de teatru organizate de teatrele de prestigiu din Bucureşti sunt, de zeci de ani, incluse în circuitele teatrale mondiale.

Târgul de Crăciun sau iluminatul festiv sunt evenimente cu care orice capitală europeană se mândreşte. Pentru că toate aceste evenimente, festivaluri sau activităţi culturale pe care le-am menţionat înseamnă recunoaşterea internaţională a oraşului respectiv, iar aceasta aduce beneficii tuturor – creşte numărul turiştilor, se dezvoltă afacerile, etc.

Dar, aşa cum ştiţi, performanţa, excelenţa au nevoie şi se susţin cu fonduri, uneori consistente. Da, am susţinut activitatea desfăşurată de toate aceste instituţii şi singurul lucru pe care îl regret este că nu am primit fonduri suficiente de la Guvern pentru a susţine şi mai mult performanţele artiştilor şi creatorilor români.

Iar ca un ultim aspect, menţionez că o mare parte din aceste manifestări artistice sunt de tradiţie, nu le-am inventat eu sau echipa mea…

În ceea ce priveşte sumele pe care le menţionaţi pentru termoficare, acestea sunt prezentate trunchiat, în speranţa că inconsistenţa datelor va putea crea acea imagine falsă pe care doriţi să o prezentaţi.

Concret, în mandatul meu au fost alocate RADET aproape 8 milioane euro pentru investiţii. În plus, au fost încheiate acorduri cadru de 16 milioane euro pentru lucrările de intervenţie de primă urgenţă realizate de firme private. De asemenea, pentru reabilitarea a peste 60 de km de conducte, PMB a încheiat un contract de aproape 60 milioane euro cu CM Energetica SA. Deci peste 84 milioane euro destinaţi refacerii, reabilitării şi modernizării infrastructurii de termoficare.

La care se adaugă valoarea subvenţiei de peste 780 milioane euro, aşa cum aţi precizat.

Total, 864 milioane euro.

Reamintesc, că timp de patru ani, am pregătit documentaţia necesară pentru atragerea a 330 milioane euro pentru refacerea reţelei de termoficare. Pe care am depus-o, la cheie, cum se zice, la Ministerul Fondurilor Europene, pentru a putea fi semnată. Acest lucru nu s-a putut întâmpla în timpul mandatului meu, dar s-a putut la începutul mandatului actualului primar general. Lucruri pentru care a fost blocată semnarea în timpul cât eram eu primar general, nu au mai avut nicio importanţă imediat ce s-a instalat noul primar. Deci nu pentru că ar fi fost ceva în neregulă, s-ar putea spune.

În concluzie, PMB a alocat sau a obţinut fonduri consistente pentru reţeaua de termoficare, în mandatul meu, indiferent de greutăţile şi dificultăţile cu care ne-am confruntat.

Aştept, pentru a avea o imagine echilibrată, să solicitaţi şi Guvernului şi Ministerului Energiei sau Economiei, să precizeze ce eforturi investiţionale a realizat în ultimii ani pentru îmbunătăţirea activităţii ELCEN”.

În timp ce Gabriela Firea încearcă să demonstreze că totul i-a fost potrivnic, realitatea spune altceva…

Potrivit Primăriei Capitalei, conduse de noul primar, Nicușor Dan, în ultimii patru ani au fost cheltuiţi, nu mai puţin de, 317.599.433 lei (65 milioane euro) pentru organizarea de concerte, spectacole și festivaluri. Cei mai mulţi bani, din această sumă, au fost cheltuiţi de CREART, peste 150 de milioane lei (peste 30 de milioane euro) și ARCUB, peste 75 de milioane de lei (peste 15 milioane euro).

Iluminatul festiv al oraşului a înghiţit 43 de milioane lei (aproape 9 milioane euro), bani plătiţi de Primăria capitalei și ALPAB. ” Cheltuieli Iluminat Festiv (Sărbători Iarnă) și Iluminat de Paște: TOTAL GENERAL: 40.308.869 lei”, la care s-a adăugat suma de aproape 2,7 milioane lei, plătiți de ALPAB și alte instituții, potrivit situaţiei prezentate de Primăria Capitalei.

Pentru comparaţie, pentru reparații sau investiții în rețeaua de termoficare s-au investit doar 38 de milioane lei (aproape 8 milioane de euro). Comentariile sunt de prisos iar răspunsul la întrebările legate de starea jalnică a reţelei de termoficare este evident…

În luna august a anului 2019, Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A., creaţia Gabrielei Firea, a încheiat 8 acorduri cadru (contracte de tip abonament), cu valoare maximă de peste 79 de milioane de lei, pe o perioadă de 2 ani, pentru” lucrări de intervenție de primă urgență ce necesită înlocuirea unor tronsoane de conductă de pe rețeaua primară cu un grad avansat de uzură”. S-au avut în vedere 27 de kilometri de conducte. În baza acestor acorduri cadru au fost încheiate mai multe contracte subsecvente în valoare de peste 58 milioane de lei, din care s-au plătit, efectiv, peste 28 de milioane lei (aproape 6 milioane euro).

Alte 4 milioane de lei (800.000 euro), au fost achitate de Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti S.A., în anul 2020, din” fondul de dezvoltare pentru obiective de investiții”.

O altă creaţie a gândirii vizionare a fostului primar, Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti S.A. a primit un contract în valoare de peste 226 de milioane de lei, pentru” modernizarea sistemului de distribuție a energiei termice” prin înlocuirea conductelor vechi, cu altele noi, de tip conductă preizolată, cu fir de detecție a avariilor, pentru 7 obiective:

Obiectiv 1 – Magistrala I Sud (zona Pantelimon);
Obiectiv 2 – Magistrala II Sud (zona Bobocica);
Obiectiv 3 – Magistrala II Sud (zona Colentina);
Obiectiv 4 – Magistrala II – III Grozăvești;
Obiectiv 5 – Magistrala Progresu Berceni;
Obiectiv 6 – Magistrala Progresu Ferentari;
Obiectiv 7 – Magistrala I – III Vest (zona Drumul Taberei).

Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti S.A.a facturat către Primăria Capitalei, în baza acestui contract, peste 26 de milioane de lei. Până acum, a fost achitată mai puţin de 10% din valoarea facturată, adică, 2,3 milioane lei (aproape 500.000 euro).

Tot Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti S.A. a primit de la Primăria Capitalei un alt contract în valoare de peste 2,8 milioane de lei (fără TVA), pentru modernizarea Centralei Termice Amzei. Şi aici au fost facturate servicii în valoare de peste 700.000 de lei (inclusiv TVA) și s-au plătit peste 110.000 lei…

Comentariile sunt de prisos ca şi întrebarea legată de frigul din casele bucureştenilor, acum, în miez de iarnă… Numai „duamna” Firea continuă să se „lupte” verbal cu „oamenii răi” care ridică vălul de pe modul deşănţat în care a cheltuit banii publici.

*Mai jos, găsiţi centralizatoarele sumelor cheltuite, puse la dispoziţia G4Media.ro de către Primăria Capitalei

Centralizator-sume-concerte-luminite-Primaria-Capitalei

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here