De la Moise la Ceaușescu. Obiecte de colecție

0
2790

Licitația unei selecții din colecția de artă Lucrezia şi Ion Pacea. 21 februarie. Ora 19.30

Licitația colecției Dr. Anamaria Roth și Dr. Edgar Nicolau de Artă Orientală Veche. 21 februarie. Ora 20.30

Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță

Două importante colecții vor fi licitate în data de 21 februarie la Artmark: colecția unui cuplu de artiști și cea a unui cuplu de medici.

Unul dintre cei mai talentați artiști ai picturii române moderne, Ion Pacea și Lucrezia Pacea, soția sa, au lăsat în urmă, pe lângă opere excepționale, și o colecție unică de artă. În anii `50, începerea unei colecții era un adevărat act de curaj, sacrificiu. În perioada în care proletarii din toate țările… se uneau, nu era un lucru comun să colecționezi icoane de secol XVIII și secol XIX, obiecte bisericești, xilogravuri de școală japoneză.

Ceva mai simplu a reprezentat achiziționarea operelor unor importanți artiști români, pe care familia Pacea i-a cunoscut și i-a îndrăgit: Dărăscu, Ciucurencu, Ressu, Catargi, Steriadi etc. De exemplu, Ion Pacea în vremea studenției se întâlnea adesea cu Pallady în Cișmigiu, unde acesta picta.

O colecție la fel de spectaculoasă prin loturile sale aparține familiei Dr. Edgar Nicolau. Obiectele scoase la licitație sunt o adevărată călătorie în timp. Astfel, un Permis de pescuit, redactat în cuneiforme, eliberat nu de către Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, ci de către autoritățile celei de-a treia dinastii Ur, în urmă cu 4.000 de ani, va fi scos la licitație la un preț de pornire de 1.000 €. La fel de rare sunt și cele două vase în manieră “Jun”, dinastia Ming (preț de pornire: 5.000 €, respectiv: 3.000 €).

Cele două licitații din seara de 21 februarie vor oferi participanților și alte surprize.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here