De la începutul anului, investitorii au retras 1,8 miliarde lei din fondurile locale deschise de investiții

0
1402

Conform informațiilor lui Jan Pricop, director executiv al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), fondurile locale deschise de investiții au rămas fără 1,8 miliarde lei, de la începutul anului, din cauza retragerii banilor de către investitori, unii dintre aceștia preferând depozitele

  • Mulți bani au ieșit în principal din fondurile de obligațiuni
  • Administratorii de Fonduri vor susține în adunările generale ale acționarilor companiilor listate distribuirea de dividende suplimentare
  • Aceștia se tem de eventuale măsuri pentru atingerea țintei de deficit bugetar, în principal de tăierea investițiilor și posibile creșteri de taxe

Există o scădere la nivel global a pieței. Asta vine din ieșirea din fondurile de obligațiuni și din cele cu venit fix. Decizia a fost a investitorilor, cei care au avut probabil așteptări sau care nu au înțeles foarte bine nici produsul în sine, au fost nemulțumiți de evoluția randamentului în ultima perioadă care este în corelație inversă cu rata dobânzilor. La dobânzi în creștere, prețul obligațiunilor scade și atunci randamentul fondurilor prin marcare la piață devin, poate, insuficient de motivante pentru investitorii acestor fonduri”, a spus Pricop. 

Potrivit acestuia, o parte dintre investitori nu au mai avut răbdarea de a rămâne cu investițiile și de a aștepta o schimbare de trend sau materialiarea unor câștiguri pentru acele plasamente în obligațiuni care sunt ținute până la scadență. 

Un plasament, nu neapărat va avea randamentul pe care ni-l indică prețul de piață. Atâta timp cât nu lichidezi investiția, poți obține randamentul inițial menținând investiția până la scadență. Ei, probabil, au fost nemulțumiți de randamentul din acest moment al fondurilor”, apreciază șeful AAF.

El susține că de la începutul anului au ieșit 1,8 miliarde lei din fondurile deschise locale. În fondurile închise a existat o intrare de 168 milioane lei, de la începutul anului, iar aici au fost lansate unele produse noi, dar nu toate sunt destinate celor de retail. 

Este posibil ca o parte din bani să se fi întors în depozite. Este important ca investitorii să urmărească în continuare piața fondurilor de investiții și să se gândească dacă nu cumva există alte produse decât cele pe care le-au avut până la un anumit moment care ar putea să răspundă așteptărilor lor. Acești bani au ieșit din piață. Deci este clar că nu au ieșit dintr-un segment și au intrat în altul. Ieșirile au fost în principal la fondurile de obligațiuni”, a mai spus Pricop. 

Alexandru Combei, director investiții la BRD Asset Management, într-o conferință la Bursa de Valori București (BVB), a arătat :

“Colegii din vânzări duc o luptă extrem de grea de a-i convinge pe cei care țin banii în depozite. Sunt ore și zile petrecute ca investitorii să conștientizeze faptul că stând în astfel de produse pe termen scurt ai riscul să ai o pierdere reală din faptul că inflația este foarte mare și nu participi nici la creșterea economică. Trebuie să ai în vedere o diversificare a portofoliului. Nu poți să ai toti banii în cont curent și activul pricipal să fie casa. Acum, cu dobânzile în creștere, cu siguranță munca lor va fi din ce în ce mai grea”.

La rândul său, Alexandru Ilisie, director investiții la OTP Asset Management, susține că existat un trend de migrare, în ultimii ani, pe măsură ce dobânzile bancare scădeau.

Dinspre depozitele bancare mergeau spre fondurile cu componentă de acțiuni. În momentul de față, ținând cont de inflația în creștere, putem observa o migrare a clienților dinspre fondurile de obligațiuni spre cele cu componentă de acțiuni sau diversificate”, a spus Ilisie. 

Pe plan extern există premisele să vedem o continuare a trendului ascendent  Dacă ne uităm la bursa din Statele Unite ale Americii, Nasdaq se află la maxim istoric, S&P e foarte aproape să-și atingă maximul din ianuarie. În contextul în care nu vor exista decizii la nivel politic care să destabilizeze piețele, este posibil să mai vedem o continuare, cel puțin anul acesta a trendului ascendent. În ceea ce privește Bursa de la București, riscurile vin în principal din zona politică și, pe lângă decizia privind Pilonul II, așteptăm eventuale măsuri pentru atingerea țintei de deficit bugetar, mă refer în principal la tăierea investițiilor și posibile creșteri de taxe”, a declarat Daniela Vasile, manager de investiții Certinvest

Robert Burlan, head of investment la Raiffeisen Asset Management, este de părere că volatilitatea va fi cuvântul de ordine pentru a doua parte a anului. 

Ca factor de suport, încă avem dividendele trimestriale, rezultatele financiare, și unele programe de buyback derulate de o serie de companii care ajută performanța bursieră. Ca factor de risc, vedem factorul politic, în principal pe plan local. Pe plan extern sunt, mai degrabă, factori de risc decât de suport. Aici aș menționa războiul comercial care capătă amploare, crește întărirea politicii monetare operate de către FED și restrângerea lichidității din piețe”, a spus Burlan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here