De la 1 ianuarie, după ultima majorare a punctului de pensie, valoarea pensiei medii în România a ajuns la 980 de lei, în continuare sub salariul minim net pe economie

0
1959
pensionari

La polul opus, există pensionari beneficiari de legi speciale, care asigură venituri lunare de invidiat.

Pensionarii sunt una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale din România. Potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) , pensia medie se ridica, la începutul acestui an, la suma de 980 lei, crescând cu 49 de lei după majorarea de 5,25% a punctului de pensie aprobată de Guvernul Cioloș pe final de mandat și care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

Mai mult, circa 85% din cei peste 4,6 milioane de pensionari plătiți din bugetul de asigurări sociale au o pensie care nu depășește 1.500 lei. De cealaltă parte, o serie de legi speciale a creat o categorie de privilegiați care câștigă pensii de peste 10.000 de lei pe lună, „subvenționate” în cea mai mare parte de la bugetul de stat. Astfel, foști angajați în sectorul aeronautic civil navigant primesc acum o pensie medie de 10.825 de lei, de 11 ori mai mare decât valoarea medie pe care o primește un pensionar obișnuit.

Aceștia câștigă chiar mai mult decât magistrații (procurorii și judecătorii), o altă categorie specială de pensionari, la care pensia medie se ridica, în ianuarie, la 10.394 de lei. Din această sumă, 2.196 de lei a fost suma suportată de la bugetul asigurărilor sociale, diferența de peste 9.000 de lei fiind acoperită de la bugetul de stat.

1.550 lei pentru un mandat în Parlament

În ciuda vocilor critice la adresa pensiilor speciale, și parlamentarii și-au aprobat, la rândul lor, în 2015, indemnizații care nu țin cont de contribuțiile plătite, printr-un proiect inițiat de un grup-record de parlamentari PSD. Potrivit legii, sute de foşti parlamentari vor încasa pensii speciale de aproximativ 1.550 de lei pentru un mandat încheiat, 3.100 de lei pentru două mandate şi 4.600 de lei pentru trei.

În urma criticilor vehemente din spațiul public, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a promis, în decembrie anul trecut, că dacă nu vor exista probleme constituționale, va anula pensiile speciale de care beneficiază parlamentarii.

„Nu voi mai accepta, ca președinte al PSD, ca în acest parlament să se inițieze sau să se adopte acte normative prin care se stabilesc privilegii sau beneficii grase pentru parlamentari“, a spus Dragnea. Până acum, însă, intenția sa a rămas doar la stadiul de declarații. Potrivit datelor CNPP, 582 de funcționari parlamentari beneficiază deja de pensie specială, valoarea medie plătită fiind de circa 3.000 de lei.

Peste 600.000 de pensii de invaliditate

În timp ce parlamentarii și-au aprobat o indemnizație la pensie de 1.550 de lei pentru doar patru ani de muncă, aproape jumătate dintre pensionarii României trebuie să trăiască cu mai puțin de 1.000 de lei pe lună. Această cifră este însă calculată ca o medie în care intră și pensiile anticipate sau cele anticipate parțiale, dar și pensiile de invaliditate, unde veniturile sunt mai mici. Astfel, din cei peste 4,6 milioane de pensionari, doar 3,47 milioane de persoane erau pensionate pentru limită de vârstă.

Obținerea pensiei pentru limită de vârstă este condiționată de împlinirea vârstei standard de pensionare (65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei) și de atingerea sta-giului minim de cotizare (15 ani), așa cum prevede Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. „Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz, prevăzute de prezenta lege”, este explicat în actul normativ. Pensia medie pentru limita de vârstă era, în ianuarie, de doar 1.121 de lei.

Pe de altă parte, în tabloul general al pensiilor, surprinde numărul extraordinar de mare de pensionari pe caz de invaliditate. Astfel, în ianuarie, aproape 602.000 români beneficiau de pensii de invaliditate, pensia medie în cazul acestora fiind de 593 de lei.

Un milion de români primesc pensii sociale

O categorie aparte de pensionari sunt cei peste 396.000 de agricultori, beneficiari proveniți din fostul sistem de pensii al agricultorilor, potrivit datelor CNPP.

Pensia medie în cazul acestora era, în ianuarie, de 403 lei. Acestora, dar și altor pensionari cu venituri extrem de mici, Guvernul le suplimentează venitul, de la 1 martie, până la un nivel minim garantat de 520 de lei, cu bani de la bugetul de stat.

Nu mai puțin de 1.022.168 persoane beneficiază, de luna aceasta, de o indemnizație socială care să le completeze pensiile până la valoarea de 520 de lei

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here