De înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii, propusă de Ministerul Finanţelor, vor profita doar persoanele numite de politicieni să-l conducă.Românii se aleg cu praful de pe tobă

0
1005

Înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii, propusă de Ministerul Finanţelor între „sarmalele de Crăciun şi şampania de Anul Nou” este o nouă bombă, de care vor profita doar persoanele numite de politicieni să-l conducă, nu şi pentru oamenii de rând,care vor vedea cum dispar companiile de stat, consideră fostul ministru al Finanţelor, Ioana Petrescu.

Între sarmalele de Crăciun şi şampania de Anul Nou, Ministerul de Finanţe a mai publicat o “bombă”. Mai exact, un proiect de hotărâre de guvern referitor la organizarea şi funcţionarea Fondului Suveran de Investiţii. Nimic important! Poate fi înghesuit între colinde şi sorcovă”, susţine fostul oficial de la Finanţe.    

Potrivit acesteia, pe scurt, proiectul prevede:     Fondul poate să vândă acţiuni din portofoliu. Pacheţele de acţiuni odată “transferate în proprietatea fondului, acesta va putea dispune liber de ele, în calitate de bunuri proprii”. Le pot şi înstrăina. Oricui. Nu se pun condiţii sau restricţii. Vor să vândă ceva la ruşi, este posibil prin acest HG”, notează Petrescu.    

Finanţarea fondului vine din mai multe surse, inclusiv din dividende de la companiile de stat. Banii din profiturile companiilor de stat nu mai rămân în aceste companii pentru a se duce în investiţii, cum se făcea până acum 2 ani, nu se mai duc predominant nici către salarii la bugetul de stat, cum s-a întâmplat în ultimii doi ani, ci se duc în acest fond.

Nu e clar însă ce se va întâmplă cu aceste miliarde”, menţionează Petrescu.    Pe de altă parte, strategia fondului se elaborează “în baza unor linii directoare aprobate în prealabil prin hotărâre de guvern.”   

Adică statul decide ce finanţează, ce vinde şi în general, ce face fondul. Este extrem de neclar în documentul finanţelor în ce va investi acest fond. Poate da împrumuturi oricărei firme. Poate finanţa diverse întreprinderi româneşti atâta timp cât sunt de “importanţă strategică” sau orice întreprinderi, deci şi străine, atât timp cât sunt “relevante pentru un anumit sector economic/industrial”.

Cine decide ce firmă este de importanţă strategică şi ce companie este relevanţă pentru un sector? Dacă Teldrum are nevoie de finanţare de la acest fond, cine decide dacă e “relevanţă” pentru sectorul respectiv?     Păi statul decide. Statul numeşte primii membri ai Consiliului de Supraveghere şi aceştia numesc Directoratul. Aceşti membri pot funcţiona pentru maxim 18 luni. Nu este clar în acest HG cum se alege Consiliul de Supraveghere permanent după 18 luni. Nu cred că îşi bate cineva capul cu ce se întâmplă după 18 luni. Se pot înstrăina multe companii în acesta perioadă. După aceea, pot pleca acasă cu buzunarele burduşite de bani.    

Să recapitulăm: fondul poate înstrăina oricui active şi acţiuni din Fond, funcţionează cu banii din dividendele companiilor de stat şi din aceste vânzări de active şi actiuni, strategia e decisă de stat, conducerea e decisă de stat şi pot finanţa orice firmă doresc. 

2019 va fi un an foarte bun pentru cei care se vor află la butoanele acestui fond. Mai puţin pentru oamenii de rând. Ei se vor alege cu praful de pe tobă pentru că pot să spună “adio” acestor companii de stat”, explică fostul ministru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here