De ce vrea Arafat sa fie semnatar de contract in licitatiile pentru 3000 de salvari? Poate ca e bine sa NU fie totusi…poate e bine sa mai schimbam…Acuzele aduse de mediul de afaceri Ayatolahului Arafat

1
2771

Ministrul Sănătăţii şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă s-au contrat pe subiectul achiziţiilor de ambulanţe pentru SMURD după ce Florian Bodog a anunţat că trebuie semnat un nou protocol, licitaţia începută de IGSU nemaifiind valabilă. Arafat transmite că asta va aduce doar întârzieri.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, ieri, că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a pornit licitaţia pentru achiziţia de ambulanţe la începutul acestui an. Achiziţia, spune Bodog, a fost anulată la cererea Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF) după ce mai multe persoane au contestat-o. În aceste condiţii, ministrul Sănătăţii spune că este nevoie de semnarea unui nou protocol între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne.

In replică, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, spune că există posibilitatea semnării unui protocol pe baza celui vechi şi care permite lucrurilor să se desfăşoare mai departe în maniera începută şi avertizează că un nou protocol nu va duce decât la întârzieri şi mai mari, în condiţiile în care maşinile aflate în dotarea IGSU sunt deja învechite.

La fel de actuale sunt si vechile achizitii, la suprapret desigur

Analiza activității de căutare și salvare a victimelor accidentului din ianuarie 2014- desfășurată cu întârziere- a relevat o serie de deficiențe ale sistemului national responsabil de gestiunea unor situatii de urgenta, deficiențe printre care s-au numărat unele reglementări specifice sau proceduri, precum și comunicarea defectuoasă între instituțiile responsabile. Ca efect, câteva dintre persoanele cu funcții de conducerea în structurile responsabile pentru căutarea și salvarea victimelor și-au dat demisia sau au fost eliberate din funcție. Insă, doar atât.

Acum, cand sistemul medical românesc nu se reformeaza nici dupa 27 de ani, e bine sa ne aducem aminte de Dan Vasile Gorgan, directorul firmei Deltamed SRL din Cluj, o firma-minune care a vandut catre ministerul Sanatatii peste 1300 de ambulante si care castiga licitatii pe banda rulanta in intreaga Romanie. Cum se poate intâmpla in Romania asa ceva? Simplu, dar nu pentru oricine.

Gorgan nu este un personaj oarecare, el este prietenul lui Raed Arafat, presedintele Fundatiei pentru SMURD si presedinte al Societatii de Medicina de Urgenta si Catastrofa din Romania (SMUCR), sfântul neprihanit al sistemului de urgenta, impreuna finnd actorii unei mascarade incredibile pe bani publici. Scotand in fata argumentul de necontestat ca Romania trebuie umpluta de ambulante pentru a imbunatati timpii de reactie in caz de urgenta, Arafat l-a umplut pe amicul sau, Dan Vasile Gorgan, de zeci de milioane de euro.

Raed Afarat a fost acuzat ca a facut parte din comisiile de licitatie formate la nivelul Ministerului Sanatatii pentru achizitionarea ambulantelor de la firma Deltamed SRL. In aceasta situatie, Raed Arafat ar fi putut fi incadrat la infractiunea de conflict de interese.

Fundatia pentru SMURD are sediul la Targu Mures si a devenit cunoscuta dupa campania de presa prin care romanii erau indemnati sa directioneze doi la suta din impozitul pe profit in conturile acesteia.
Raed Arafat a inceput sa figureze din anul 2011 pe statul de plata a Fundatiei pentru SMURD, iar, potrivit evidentelor fiscale, in perioada martie – august, a castigat lunar suma de 13.125 lei. La acea vreme, medicul a refuzat sa faca orice comentariu pe aceasta tema.
Interesant este ca omul de afaceri, Vasile Gorgan, care a castigat contracte grele cu Ministerul Sanatatii, a donat sume importante catre Fundatia pentru SMURD:

2008 – Deltamed SRL are o relatie de afaceri cu Fundatia pentru SMURD servicii in valoare de 433.000 lei;
2009 – Deltamed SRL are o relatie de afaceri cu Fundatia pentru SMURD servicii in valoare de 1.1 milioane lei;
2010 – Deltamed SRL are o relatie de afaceri cu Fundatia pentru SMURD servicii in valoare de 470.000 lei.

Si Societatea de Medicina de Urgenta si Catastrofa din Romania (SMUCR), patronata tot de medicul palestinian, a primit bani de la societatea Deltamed SRL. Suma incasata in 2007 se ridica la 882.000 lei.
Activitatea SMUCR Targu Mures, patronata de Raed Arafat este strans legata de activitatea Fundatiei pentru SMURD. In luna august 2011, cele doua entitati au emis un comunicat de presa comun prin care anuntat ca “vor sponsoriza participarea unui numar de 80-100 de persoane la cel de-al Vl-lea Congres Mediteranian de Medicina de Urgenta“, care s-a desfasurat in perioada 10-14 septembrie 2011, in Grecia.
Procurorii pot decide daca este legal.

La finele anului 2011, Raed Arafat a facut achizitii-record din vistieria statului – 80 de milioane de lei dintr-o lovitura – pentru 236 de ambulante oferite de trei companii “campioane” la achizitii din bani publici: Porsche Romania, Deltamed SRL Cluj si Dlouhy Gmbh, o firma austriaca cu o experienta considerabila, peste 135 de ani in productia de ambulante.

Ambulantele au fost achizitionate in baza unui contract-cadru care se derulat pe o perioada de patru ani si prin care castigatorii urmau sa livreze intre 800 si 1000 de ambulante cu care sa se doteze statiile SMURD si serviciile de profil subordonate Ministerului de Interne.

Cele 3 companii sunt legate una de alta prin fire invizibile.Proprietarul Deltamed, Dan Vasile Gorgan, este asociat cu CEO-ul companiei austriece Dlouhy Gmbh, Martin Dlouhy, mostenitorul imperiului austriac celebru pentru serviciile de productie de ambulante in Austria natala, iar societatea lor din Romania se numeste Dlouhy SRL (RO 21845695).

O fratie frumoasa, chiar daca nu oficializata, exista si intre Deltamed SRL Cluj si Porsche Romania. Primul semn al acestei intelegeri, a fost descoperit in 2008, cand Porsche a castigat o licitatie-soc la Ministerul Sanatatii in valoare de 29 de milioane de lei, evident, pentru livrarea de ambulante, la fel de evident, avandu-l ca subcontractor pe Deltamed. In acelasi an prodigios, Gorgan de la Deltamed echipase direct sau indirect, pe bani incredibili, 816 ambulante, tot din banii Ministerului Sanatatii,
in timp ce toti dealerii din țara nu vând intr-un an impreuna 200 de vehicule utilitare.

Raed Arafat si-a creat de-a lungul anilor, prin foarte multa munca si pasiune, o imagine impecabila, de Dumnezeu al sistemului de Urgența romanesc. A si muncit omul, a și gresit omul, dar, per total, realizările sale sunt incontestabile. Raed Arafat este un specialist de prima clasa, lăudat și apreciat de somități în materie la nivel mondial. Unii vorbesc pe la colțuri că e atât de bun profesional, încat mâine ar putea fi chemat în board-ul Organizației Mondiale a Sanătății.

Dragostea și aprecierile publicului larg i s-au suit însă lui Raed Arafat la cap. A ajuns de o înfumurare soră cu mitocănia. Raed Arafat a ajuns atât de prețios, încât chiar se crede Dumnezeu în “industria” din care face parte: intangibil, de nerefuzat, curăția personificată. Dar nu e.

1 COMENTARIU

  1. Unde intra discaunt-ul ? In buzunarul cui? Care este valoarea la cumpărarea a 800 !!! De ambulanțe ? Evident omul trebuie sa plece. cine îl susține ? Sediul la Tg. Mureș, normal, acolo s- a lansat omul. Prea multa recunoștință este egală cu prostia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here